Estacions

L’estiu durarà 94 dies, fins al 23 de setembre

Aquest dimarts, dia del solstici d’estiu, correspon al de més durada de l’any

L’estiu durarà 94 dies, fins al 23 de setembre

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

El solstici d’estiu esdevé quan el Sol arriba a la màxima declinació (mínima en el solstici d’hivern des de l’hemisferi nord), projectant la seva llum sobre la màxima latitud geogràfica a la Terra.

Aquest any, tal circumstància es produirà aquest dimarts, 21 de juny, a les 09.13.48 UTC. L’estació durarà 94 dies, fins que es produeixi l’equinocci de tardor el 23 de setembre, segons informa l’Observatori Astronòmic Nacional.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en què la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de l’estiu, aquesta posició es dona en el punt de l’eclíptica en el qual el Sol arriba a la seva posició més boreal.

El dia que passa això, el Sol arriba a la seva màxima declinació nord (+23º 27) i durant diversos dies la seva altura màxima al migdia no canvia. D’aquesta circumstància també se’n diu solstici d’estiu. En aquest instant, a l’hemisferi sud s’inicia l’hivern.

Notícies relacionades

El dia del solstici d’estiu correspon al de més durada de l’any. Al voltant d’aquesta data es troben el dia en què el Sol surt més aviat i en què es pon més tard. Un fet circumstancial no relacionat amb les estacions es dona també en aquesta època: el dia de l’afeli, és a dir, el dia en què el Sol i la Terra estan més allunyats entre si al llarg de l’any.

És aquest màxim allunyament del Sol la causa que la Terra es mogui més lentament al llarg de la seva òrbita el·líptica durant l’estiu (segons la coneguda com a segona llei de Kepler) i, per tant, la durada d’aquesta estació sigui més llarga que d’altres.

Temes:

Estiu