Temps

Onada de calor: aquests són els dos únics llocs d’Espanya que no estan en alerta

  • El termòmetre pot arribar als 43 graus en diversos punts de la geografia

Onada de calor: aquests són els dos únics llocs d’Espanya que no estan en alerta
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Totes les comunitats autònomes excepte el Principat d’Astúries i les Canàries tindran aquest dimecres avisos de risc (groc) o risc important (taronja) per temperatures elevades, que podran arribar als 43 graus centígrads (ºC) en diversos punts de la geografia, que està sota els efectes d’una onada de calor que va començar aquest diumenge passat i que s’allargarà, com a mínim, fins dissabte, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

En concret, tindran avís groc per risc per temperatures de 34ºC a 37ºC al País Basc; de fins a 38ºC al País Valencià; Múrcia tindrà valors de fins a 38 o 40ºC; a Ourense (Galícia) l’avís per calor preveu màximes de 36 a 37ºC, i a Cantàbria i les Illes Balears les temperatures se situaran entre 36 i 38ºC.

A la resta de les comunitats autònomes i províncies afectades l’avís serà de risc important (taronja), ja que el termòmetre arribarà a valors de 36ºC a 43ºC a Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Extremadura, Comunitat de Madrid, Navarra i La Rioja.

En concret, les temperatures més altes s’esperen a les valls de l’Ebre, el Tajo, Guadiana i Guadalquivir. En general el cel estarà poc ennuvolat o amb núvols alts, i predominarà l’estabilitat atmosfèrica en el conjunt de la Península i les Balears.

No obstant, al llarg del dia augmentaran els intervals ennuvolats de tipus mitjà i hi haurà núvols d’evolució que poden deixar alguns xàfecs o tempestes amb precipitacions escasses, més probables en àrees del nord-oest peninsular, el Pirineu i la península Ibèrica oriental.

A més, a Galícia i el Cantàbric occidental hi haurà intervals de núvols baixos que remetran al matí a l’interior i persistiran una mica més al litoral.

Per la seva banda, Canàries tindrà cel poc ennuvolat tot i que al nord de les illes al final del dia es formaran núvols baixos.

A la Península i les Balears abundarà la calitja, que serà més espessa en la meitat occidental, i la boira serà probable a Galícia i Astúries i no es descarten boires matinals a l’interior de la comunitat gallega.

Les temperatures màximes baixaran al Cantàbric oriental i l’interior est d’Andalusia, però pujaran a l’oest de Galícia i de la Meseta nord, així com a l’Ebre i interior de Catalunya i de València.

Notícies relacionades

En tot cas, l’Aemet preveu que superaran els 40ºC les valls de l’Ebre, el Tajo, Guadiana i Guadalquivir. Mentrestant, les mínimes pujaran a l’interior de Galícia i l’oest de la Meseta nord i a la resta hi haurà pocs canvis.

Finalment, sobre els vents, el pronòstic meteorològic preveu vents fluixos en general i predominarà el component est al nord de Galícia, el Cantàbric occidental, l’Estret i Alborán, el component nord a l’interior de la meitat nord peninsular i el component sud a l’interior de la meitat sud. A les Canàries bufaran els vents alisis, que creixeran una mica al llarg del dia.