Serveis digitals

El sistema informàtic d’Astúries comença a «recuperar-se després de paralitzar durant dues hores la sanitat i la justícia»

Fonts del Principat descarten que es tracti d’un pirateig i atribueixen l’aturada a «una incidència convencional»

El sistema informàtic d’Astúries comença a «recuperar-se després de paralitzar durant dues hores la sanitat i la justícia»
2
Es llegeix en minuts

L’apagada informàtica al Principat d’Astúries comença a remetre. Els serveis informàtics de l’administració autonòmica han patit un col·lapse que ha paralitzat pràcticament en la seva totalitat els serveis d’Hisenda, Justícia o Salut durant una mica més de dues hores. Però «el sistema ja està recuperant des de fa uns minuts», segons acaba d’assegurar un portaveu de la conselleria de Presidència, que té entre les seves competències l’àrea informàtica. Al principi l’avaria afecta els enllaços d’accés als diferents servidors. És a dir, no hi hauria connexió entre els servidors del Principat. Aquesta aturada ha portat en escac els serveis informàtics de l’administració regional des de les vuit d’aquest matí, tot i que la situació es va agreujar amb l’inici de l’activitat, sobretot en els àmbits sanitari i judicial. Fonts del Principat descarten a aquestes hores que es tracti d’un pirateig i atribueixen la caiguda a una incidència convencional.

Notícies relacionades

L’HUCA va recobrar la normalitat entorn de les 11.30 h. La caiguda generalitzada va suposar no poder accedir durant aquelles hores a cap història clínica, cosa que a la pràctica va comportar la paralització de molts serveis. Els tractaments de radioteràpia, que requereixen de mesuraments molt precisos, no podien iniciar-se sense tenir accés a les històries. El mateix passa amb qualsevol operació. Si potser, podien continuar-se algunes consultes en les quals el mateix pacient t’explica què té. La conselleria va haver d’activar el pla b de contingències, que bàsicament significa tornar al paper i recuperar les històries que estan arxivades. L’avaria va afectar tots els sistemes informàtics, excepte el programa Millennium de l’HUCA i de l’Hospital Monte Naranco, incloent-hi la xarxa d’Atenció Primària. A l’HUCA hi ha cues i llistes de pacients fetes a mà perquè també disposa de programes aliens a Millennium. En altres centres hospitalaris com l’Álvarez Buylla de Mieres els facultatius no poden ni accedir al seu sistema operatiu, per la qual cosa l’activitat també ha patit certa paràlisi.

 La paràlisi també ha arribat als serveis judicials. A les deu del matí les parts personades en diferents jugats d’Astúries van ser avisades que era impossible accedir al sistema Arconte del Ministeri de Justícia. Aquest sistema permet gravar les sessions, tal com mana la llei. Els van comunicar que era una fallada de servidors i que havien mirat de reiniciar-los sense èxit diverses vegades. Els funcionaris tampoc poden accedir als seus correus electrònics. Davant aquesta situació, l’administració de justícia ha notificat als lletrats la paralització de l’activitat als jutjats entorn de les deu del matí. La suspensió dels procediments judicials en curs suposarà un retard considerable ja que en alguns casos caldrà fer nous assenyalaments que no es produiran probablement fins d’aquí tres mesos a l’haver-hi pel mig l’aturada vacacional.

La ciberavaria, pas a pas

Temes:

Astúries