Seguretat alimentària

Les anxoves de la costa catalana estan sanes i lliures d’anisakis

  • Els investigadors han detectat la ingesta d’alguns petits fragments plàstics exclusivament al tub digestiu que no suposen un risc per al consum humà

1
Es llegeix en minuts
EFE

Les anxoves que es pesquen a la costa catalana estan sanes i lliures d’anisakis o altres paràsits potencialment perillosos per a la salut humana, segons un estudi elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Tot i així, els impulsors del projecte han explicat que han detectat la ingesta d’alguns petits fragments plàstics exclusivament al tub digestiu, i han afirmat que els microplàstics no tenen un impacte en la seva salut, per tant, és poc probable que puguin suposar un risc per al seu consum.

En comparació amb les poblacions d’anxova en altres àrees de distribució de l’espècie, on sí que es registren valors elevats de paràsits zoonòtics –que afecten éssers humans–, les anxoves de la costa catalana semblen tenir un risc de transmissió d’aquests paràsits als humans molt més reduït.

«Per exemple, no s’ha detectat anisakis en cap dels individus en les diferents poblacions estudiades, a diferència del que passa a l’Atlàntic o altres zones del mar Mediterrani, on la presència d’aquest paràsit és molt més freqüent», ha destacat la investigadora de la UAB Maria Constenla.

Notícies relacionades

L’anxova és un component clau dels ecosistemes pelàgics –amb espècies que viuen en aigües mitjanes o a prop de la superfície– del mar Mediterrani, tot i que durant les últimes dècades s’han observat reduccions progressives de la mida de la població d’aquesta espècie a la zona mediterrània, així com de la mida i edat de maduració.

Tot i que l’estudi no ha revelat impactes dels plàstics sobre les anxoves catalanes, els experts han afirmat que els nivells de contaminació per plàstic –microplàstics ingerits– en els peixos són més elevats a la mostra recollida el 2019, amb un 70% de prevalença, que 12 anys abans, el 2007, amb un 40%.

Temes:

Alimentació