Avenç mèdic

Un fàrmac demostra l’eficàcia per a la metàstasi cerebral causada pel melanoma

Aconsegueix una activitat antitumoral prolongada en el temps i funciona millor que els tractaments disponibles

Un fàrmac demostra l’eficàcia per a la metàstasi cerebral causada pel melanoma

Vall d'Hebrón

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Segons estadístiques recents, el melanoma maligne és la principal causa de mort per càncer de pell, amb més de 57. 000 casos mortals estimats el 2020 arreu del món. Ja que la incidència del melanoma va en augment, la necessitat de desenvolupar tractaments més eficaços i específics per millorar els resultats d’aquests pacients és de summa importància. Una investigació de l’Institut d’Oncologia del Vall d’Hebron (VHIO) ha demostrat l’eficàcia preclínica d’un fàrmac nou basat en un inhibidor que pot travessar la barrera hematoencefàlica que protegeix el cervell i aconseguir una activitat antitumoral prolongada en el temps en mostres de pacients amb metàstasi cerebral de melanoma amb mutació BRAF.

La investigació  ha sigut liderada pel doctor Joan Seoane amb el suport de l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

Els pacients amb aquest tipus de tumor poden presentar metàstasi cerebral, una malaltia devastadora i especialment difícil de tractar. El nou fàrmac –dissenyat per ser permeable al cervell– funciona millor que els tractaments disponibles actualment, fins i tot en pacients en qui la malaltia ha progressat després del tractament estàndard.

Assaig clínic

Gràcies a la donació de mostres de teixit per part de pacients amb melanoma operats per metàstasis cerebrals, s’han pogut establir models preclínics en els quals s’ha demostrat la penetració i eficàcia del fàrmac. Els resultats han permès posar en marxa un assaig clínic en fase I, que s’està realitzant en la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch, entre altres centres.

Notícies relacionades

D’altra banda, els investigadors també van revelar els mecanismes de resistència i van descobrir que el tractament combinat amb immunoteràpia prevé la resistència i la recidiva tumoral, i que podria ser una alternativa en aquests casos.

Segons les estadístiques recents, el melanoma maligne és la principal causa de mort per càncer de pell, amb més de 57. 000 casos mortals estimats el 2020 arreu del món. Els pacients amb aquest tipus de tumor poden presentar metàstasi cerebral. En concret, es detecta entre un 7% i un 20% d’aquests pacients en el moment del diagnòstic i fins al voltant del 70% en fases posteriors de la malaltia.