Mesura ecològica

La UE aprova l’ús d’un carregador únic i universal per a mòbils i portàtils

El Parlament i els països europeus acorden imposar un carregador de port USB-C per defensar els consumidors i limitar els rebutjos tòxics

La UE aprova l’ús d’un carregador únic i universal per a mòbils i portàtils
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A partir de la tardor del 2024, tots els països de la Unió Europea (UE) estaran obligats a utilitzar el mateix carregador únic i universal per a telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors portàtils. Així ho ha aprovat aquest dimarts el Parlament Europeu després d’arribar a un acord amb els membres del club comunitari. La norma també afectarà altres dispositius, com ara càmeres digitals, auriculars, llibres electrònics o videoconsoles portàtils.

Amb aquesta decisió, la nova i esperada normativa de Brussel·les imposarà per a tots aquests dispositius mòbils un port USB-C amb l’objectiu de reduir els rebutjos tòxics provocats pels milers de cables diferents que hi ha, així com defensar els drets dels consumidors, que fins ara estaven obligats a acumular diferents tipus de carregadors.

El comissari europeu d’Indústria, el francès Thierry Breton, ha celebrat a Twitter l’acord aconseguit per utilitzar un carregador únic i ha assegurat que amb això «l’interès general de la Unió Europea ha prevalgut». La clavilla connectora dels ports micro-USB i USB-C suposen el 80% del mercat europeu.

Aquest missatge fa referència a la frontal oposició al projecte presentada per Apple. El gegant tecnològic nord-americà ha denunciat durant mesos el projecte, ja que defensa la seva tecnologia de càrrega i connexió Lightning, un sistema diferenciat dels carregadors USB-C que li reporta grans ingressos. A partir de la tardor del 2024, els usuaris europeus podran utilitzar aquest tipus de carregadors, més econòmics, per als seus dispositius iPhone, iPad o Mac.

Més estalvi per als consumidors

Breton també ha celebrat que l’adopció d’un carregador únic i universal suposa «més estalvis per als consumidors europeus i menys escombraries per al planeta». En una nota de premsa, l’Europarlament ha apuntat en la mateixa direcció i ha assegurat que l’acord al qual s’ha arribat aquest dimarts fa que els productes a la UE siguin «més sostenibles».

Notícies relacionades

«Els consumidors ja no necessitaran un dispositiu ni un cable de càrrega diferent cada vegada que comprin un dispositiu nou, i podran utilitzar un carregador per a tots els seus dispositius electrònics portàtils petits i mitjans», resa el posicionament de Brussel·les. L’acord també certifica que aquesta adopció d’un carregador únic no afectarà la càrrega ràpida que admeten alguns dispositius.

D’aquesta manera, la UE aconsegueix donar per tancat un objectiu que es va verbalitzar l’any 2009, però que no es va implantar en una directiva fins al 2014, quan s’instava els països europeus a unificar els carregadors «de manera voluntària», una cosa que no va prosperar.

Temes:

Mòbils