Seguretat digital

‘Morphing’: així es copia la teva cara per eludir els controls de fronteres

  • El ‘morphing’ és una tècnica informàtica utilitzada pel crim internacional que perverteix els controls biomètrics de seguretat de fronteres i duanes i transforma les fotografies de passaports i documents per poder accedir impunement als països

‘Morphing’: així es copia la teva cara per eludir els controls de fronteres

E.P.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les anomenades ‘fronteres intel·ligents’ són una realitat a Espanya des de fa gairebé cinc anys, quan es va instal·lar el sistema biomètric en els controls en ports, aeroports i, fins i tot, carreteres amb registres facials i dactilars. Aquests avenços tecnològics en seguretat creen desafiaments per a tots els governs del món, ja que les màfies són capaces d’aconseguir passaports o carnets d’identitat per crear imatges que combinin dues fotos, de dues persones completament diferents, per fer-se passar per algú i superar aquests controls biomètrics d’una manera fàcil.

Els delinqüents poden fer còpies perfectes de la teva cara i fer-se passar per tu en fronteres i duanes, per alliberar smartphones o per entrar en pàgines web que contenen dades confidencials.

 Aquesta amenaça de seguretat, recentment detectada en els controls de fronteres, s’anomena ‘morphing’. Es tracta d’una tècnica informàtica que manipula les fotografies en passaports i documents d’identitat per falsificar les credencials i eludir els sistemes biomètrics facials dels controls fronterers. El crim organitzat i el terrorisme aprofiten aquestes bretxes de seguretat per circular lliurement i entrar als diferents estats amb total impunitat.

 La importància de crear un marc de seguretat que protegeixi tant governs com ciutadans de la possible violació d’aquests sistemes de detecció es va posar sobre la taula al Saló d’Altes Tecnologies de Seguretat i Intel·ligència, en una taula rodona presidida pel cap d’àrea en el Ministeri de l’Interior en la sots direcció general de sistemes d’informació i comunicacions per a la seguretat, Juan Carlos González Carvajal, en què es van presentar diferents solucions tecnològiques en els sistemes de control de fronteres i de cara a la lluita contra el crim organitzat i el terrorisme, i es va incidir en la importància que els sistemes biomètrics implantats en aquests controls siguin àgils i automatitzats.

Notícies relacionades

Un repte de seguretat en què l’empresa SICPA té un paper principal, ja que ajuda governs, administracions públiques i entitats privades a protegir els seus interessos des de fa més de 50 anys, entre altres solucions, a través de la seva tinta de seguretat que blinda més del 90% dels bitllets en efectiu que circulen pel món. La seva àmplia experiència en aquest terreny li ha permès desenvolupar i implementar amb èxit solucions que inclouen també elements de seguretat digital adaptats als nous temps, també en el cas de les fronteres per protegir DNI i passaports.

 Per a aquest tema en concret del ‘morphing’, SICPA ha desenvolupat un sistema impenetrable que blinda qualsevol intent de falsificació. Aquesta solució agafa la fotografia original del nostre passaport o document i la converteix en un ‘visual hash’ o codi encriptat de només 20 bytes amb algoritmes criptogràfics que s’incrusten en un codi QR securitzat. El sistema impedeix les falsificacions posteriors perquè el procés és unidireccional (el QR mai no podria fer el camí invers i convertir-se en la fotografia original). A més, facilita l’intercanvi d’informació entre estats gràcies a la petita mida del ‘visual hash’ i agilita el procés de verificació biomètrica en els controls fronterers. Per descomptat, aquesta solució tecnològica preveu la inclusivitat com a factor diferencial per facilitar un accés equitatiu, fàcil d’utilitzar, segur i compatible per a tothom, independentment de les circumstàncies econòmiques o socials individuals.