Medi ambient

Els científics auguren més episodis de mortaldat massiva de peixos al mar Menor els pròxims mesos

El comitè del mar Menor i l’IEO no descarten situacions d’absència total d’oxigen a l’aigua

Els científics auguren més episodis de mortaldat massiva de peixos al mar Menor els pròxims mesos
2
Es llegeix en minuts

La mortaldat de peixos al marera una situació que s’esperava de forma irremeiable davant l’alta quantitat de nutrients, com nitrats i fosfats, que han entrat a la llacuna en els últims dos mesos per les pluges intenses registrades en la comarca del Camp de Cartagena. El portaveu del Comitè Científic del Mar Menor, Emilio María Dolores, explicava ahir que la falta d’oxigen o l’absència total d’aquest element a la llacuna és «una cosa que s’estava avisant des del març per l’enorme quantitat de nutrients que han entrat a la llacuna, sobretot per la rambla de l’Albujón». Això ha generat «proliferacions tremendes» d’algues o alga verda, la presència de les quals inclou la pràctica totalitat de la superfície de la llacuna.

María Dolores adverteix que «és del tot probable» que es torni a produir una situació com la d’ahir en els pròxims dies o setmanes, sigui en aquesta zona o en altres que acumulin molt fang i alga verda, «ja que necessiten molt oxigen». La combinació de factors que s’han donat en aquesta ocasió és el procés d’eutrofització que pateix la llacuna, a l’acumular molts nutrients que provoquen el desenvolupament d’aquestes algues, sumat a la pujada de les temperatures dels últims dies i la falta de vent que aconsegueixi una solubilitat més gran de l’oxigen a l’aigua.

Notícies relacionades

El portaveu assenyala que els nivells d’oxigen en aquesta zona es van estabilitzar al llarg del matí a l’haver-hi «molta llum, que propicia la fotosíntesi» de la flora marina i genera la incorporació d’oxigen a la columna d’aigua. «Això millora l’oxigenació». Aquest mateix procés és el que preocupa de cara sobretot a finals de juny, quan les hores de sol comencin a escurçar-se i per les nits la demanda d’oxigen sigui més gran, un factor que va propiciar l’anòxia soferta a la llacuna l’estiu passat. De cara a aquest dijous, quan es registri vent de Llevant, María Dolores espera que millori la renovació de l’oxigen i elimini possibles bosses d’hipòxia en zones superficials.

L’Institut Espanyol d’Oceanografia va advertir el mes d’abril passat que un nou episodi d’anòxia era possible a la llacuna després de les pluges torrencials registrades setmanes enrere. Amb el creixement al llarg de les últimes setmanes d’algues filamentoses en gran part de la llacuna, que arriben a provocar un dèficit d’oxigen, el mar Menor entra «en risc potencial» de patir un nou episodi d’anòxia i mortalitat massiva d’organismes «molt alt».