Els reptes de l’educació

Barcelona serà durant una setmana capital mundial de l’educació superior

  • Acollirà la Conferència de la Unesco, que se celebra cada dècada i que, per primera vegada, surt de París

  • Més de 2.000 persones de 128 països assistiran presencialment a les 42 taules rodones i 30 xerrades

Barcelona serà durant una setmana capital mundial de l’educació superior

JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Barcelona serà la setmana del 16 de maig capital mundial de l’educació superior gràcies a dos esdeveniments de primera magnitud: la Setmana Mundial de l’Educació Superior, del 16 al 20 de maig, i la tercera Conferència Mundial d’Educació Superior de la Unesco, del 18 al 20. Aquest últim conclave se celebra cada 10 anys i per primera vegada es porta a terme fora de París. En aquests dies, més de 2.000 persones, entre estudiants, docents, acadèmics i legisladors, de 128 països participaran presencialment en algunes de les 42 taules rodones i 30 xerrades que faran 429 conferenciants i que integren un amplíssim programa. A més, més de 8.000 persones s’han registrat per seguir els actes ‘online’.

«El món de l’educació superior ha canviat, i és gairebé irreconeixible, des de l’última Conferència, i els grans salts s’han produït particularment en el nombre d’estudiants, la cooperació internacional i qualitat educativa», ha remarcat el cap de la Divisió d’Educació Superior de la Unesco, Peter Wells, aquest divendres en la presentació oficial de l’esdeveniment. En el marc d’aquesta setmana, la Unesco presentarà el ‘Nou Informe Mundial sobre l’Educació Superior’, elaborat per més de 90 experts que han analitzat com repensar les universitats. En aquest sentit, Wells ha assenyalat que al final de la setmana de la Conferència sorgirà un full de ruta general i obert que haurà de servir de punt de partida perquè cada país i cada universitat es plantegi les seves estratègies de cara a la pròxima dècada i més enllà.

En aquests moments, segons dades de la Unesco, hi ha 235 milions d’estudiants matriculats en l’ensenyament superior arreu del món, una xifra que s’ha duplicat en els últims vint anys i que tornarà a duplicar-se en la pròxima dècada.

La Conferència abordarà amb especial èmfasi les desigualtats en l’accés a l’educació superior (també en àrees de conflicte), estudiant aspectes com les bretxes de gènere i l’estatus de refugiat en relació amb la condició d’estudiant. Altres aspectes que es treballaran són la cooperació internacional, la col·laboració entre ciutats, societat civil i universitats, la formació al llarg de la vida, l’equitat i com ha de ser la universitat del futur.

Notícies relacionades

L’organització de la setmana ha anat a càrrec a nivell local de la Global University Network for Innovation (GUNi), presidida per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), amb el suport del Govern, la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Totes aquestes institucions han agraït a la Unesco la seva aposta per Barcelona i han expressat el seu desig que hi hagi continuïtat. En aquest sentit, la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, espera que la Conferència serveixi per cristal·litzar projectes en què el Govern es pugui integrar, com un futur Institut Unesco especialitzat en educació superior.

Per la seva banda, el tinent d’alcaldia d’Educació i Ciència, Jordi Martí, ha valorat el fet que aquest esdeveniment contribueix a l’estratègia de la capitalitat científica a la qual aspira Barcelona, «la ciutat que més estudiants d’Erasmus rep», i ha confiat que la Setmana serveixi per «imaginar la ciutat com un gran campus». El secretari general d’Universitats, José Manuel Pingarrón, ha remarcat que la cooperació «estreta i lleial» entre totes les institucions implicades, començant per Govern espanyol i Govern català, ha possibilitat un acte «de primera magnitud». Josep Maria Vilalta, en nom de l’ACUP, ha assenyalat que l’elecció de Barcelona «no ha sorgit del no-res». «Tenim una base universitària potent i una xarxa global universitària, i s’ha comptat amb la complicitat de totes les institucions». Vilalta ha verbalitzat el desig de tots: «Tenim una ciutat en condicions per acollir la Conferència i volem ser un referent en l’àmbit universitari mundial».