Lesions orals per coronavirus

Llagues a la boca per covid: ¿Són un nou símptoma de la covid?

Llagues a la boca per covid: ¿Són un nou símptoma de la covid?
1
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La malaltia per covid s’ha relacionat amb múltiples símptomes: respiratoris, circulatoris, neurològics, digestius i fins i tot cutanis.

Dins d’aquests últims, un dels símptomes inicials ha sigut el de les reaccions cutànies o granissades. De fet, hi ha fins a cinc manifestacions cutànies associades a la covid, segons un estudi desenvolupat per investigadors espanyols i publicat a la ‘National Library of Medicine’, la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units, que és la biblioteca mèdica més gran del món: lesions acrals –que es desenvolupen en mans i peus, similars a perniosi (com penellons)–, lesions tipus maculopàpules –que es presenta com una erupció cutània localitzada (en el tronc) o generalitzada–, lesions tipus urticària –amb picor intensa, com qualsevol urticària d’un altre origen, en forma d’eritema (enrogiment) i favasses– , urticària de tipus anular –com dibuixant anells– i lesions tipus vesícules –localitzades més freqüentment en el tronc i en algunes ocasions, en extremitats.

Úlceres bucals

Últimament, pacients infectats per covid estan informant d’un altre símptoma de la covid dermatològic, a més de les reaccions cutànies: llagues a la boca, conegudes també com a úlceres o aftes bucals. En realitat no són un problema greu, però són molt molestes.

Les zones més comunes en les quals solen aparèixer són els llavis, la llengua, l’interior de les galtes i les genives, tot i que en ocasions pot fins i tot afectar el paladar. És una lesió que apareix en la mucosa de la boca prenent un color blanquinós.

Poden aparèixer ampolles petites, plaques envermellides, úlceres irregulars o inflamació de la geniva de tipus descamatiu. En ocasions aquestes alteracions poden precedir els símptomes respiratoris.

Lesions molt molestes

Notícies relacionades

Tot i que no solen superar els 8 mil·límetres, són lesions molt molestes per al desenvolupament del dia a dia. De vegades, i segons la mida que presentin, pot ser incòmode el simple fet de mastegar o de parlar, a més, que tota la zona en la qual s’ubica queda adolorida.

A més de per la malaltia, les esmentades granissades també poden ser causades per les vacunes contra la covid-19. Depenent de la vacuna, s’han detectat casos de reaccions cutànies com urticària, vermellor a la zona de la punxada o herpes zòsterEl bèrbol o herpes zòster és una erupció de granissada o butllofes a la pell causada pel virus de la varicel·la-zòster, el mateix que causa la varicel·la.

Temes:

Coronavirus