Ple extraordinari del Consell Escolar

Cambray rebutja una moratòria del calendari i els sindicats mantenen la vaga

  • El conseller d’Educació manté inamovible la seva postura de començar el curs el 5 de setembre

Cambray rebutja una moratòria del calendari i els sindicats mantenen la vaga

ALVARO MONGE

4
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El ple extraordinari del Consell Escolar sobre el nou calendari escolar per al curs 2022-23 ha acabat sense acord després de dues hores de debat i amb els sindicats decidits a mantenir la vaga de cinc dies convocada per al març. La comunitat educativa ha demanat unànimement al Departament d’Educació una moratòria d’un any per poder debatre amb calma el calendari i consensuar com s’aplica i es finança. No obstant, el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, ha mantingut inamovible la seva postura de començar el curs el 5 de setembre. Ha defensat la «legitimitat» del Govern per prendre decisions i ha considerat «desproporcionada» la reacció dels sindicats.

Cambray ha rebutjat la moratòria argumentant que fins al setembre hi ha temps per debatre. Tanmateix, el fet és que el decret del calendari s’aprovarà al maig i el Consell Escolar ha de presentar el dictamen preceptiu el 15 de març, després que el Departament d’Educació hagi sol·licitat que es tramiti per la via d’urgència, un dictamen que no és vinculant, per la qual cosa el Govern no està obligat a fer-ne cas. Els treballs començaran aquest dimarts. No hi haurà gaire temps per debatre en profunditat, han coincidit diversos assistents al ple.

A l’acabar-se el ple, el conseller ha assegurat a la premsa que hi ha hagut «unanimitat» i un «ampli consens» a considerar l’avançament del curs una «bona mesura» i ha assenyalat que en les pròximes setmanes es debatrà amb el sector educatiu «com es farà». No és la sensació amb què han sortit del ple els sindicats, «enfadats» i «decebuts». Tampoc les entitats que demanaven una moratòria, fins i tot estant d’acord a avançar l’inici del curs

Les entitats representades en el Consell han traslladat a Cambray el malestar unànime de la comunitat educativa per les formes en què el Govern va decidir i va anunciar el canvi, sense consulta prèvia. Aquest ha fet un «petit, molt petit» propòsit d’esmena, segons els assistents a la reunió, però ha defensat «la bondat» de l’avançament de l’inici del curs adduint motius pedagògics, de conciliació, d’atenció a la població vulnerable i recordant informes previs del Consell que assenyalaven que les vacances escolars eren massa llargues. Informes que, segons membres del Consell, mai es van arribar a concretar.

Els docents veuen precipitada la mesura i adverteixen que no tindran temps per preparar bé el curs. El Departament replica que tindran les plantilles tancades un mes abans de l’habitual i que tindran una hora diària al setembre –aprofitant la jornada intensiva– per preparar les classes.

Des de l’associació de famílies aFFac, una de les que ha recolzat la moratòria, han expressat el seu desacord amb la jornada intensiva i han acusat Educació d’intentar «privatitzar» franges horàries de l’escola. Una altra associació de famílies, la Fapel, que no veu amb mals ulls avançar l’inici de curs, sí que ha recolzat la moratòria perquè considera que, tot i que la mesura «és bona», s’ha de veure «amb calma» «com s’organitza i es finança».

L’Associació Catalana de Municipis ha advertit que el nou calendari tindrà efectes en el transport escolar, la mobilitat, les extraescolars i ha reclamat un estudi d’impacte econòmic.

Qüestions sense resposta

Diversos temes han quedat sense resposta. Un és l’organització de les activitats extraescolars, sobre les quals de moment no hi ha cap concreció. El conseller tampoc ha donat detalls. Sí que ha confirmat que el Govern finançarà aquesta hora d’activitats d’oci a les escoles –de 15.30 a 16.30– al setembre a tots els nens de Catalunya, vagin a un centre públic o concertat i al marge de la seva situació econòmica. El Govern va fer una «primera estimació» del cost d’aquesta mesura en 12 milions d’euros, tot i que alguna entitat l’apuja a 40 milions.

Cambray tampoc ha aclarit als professors si hauran de començar a preparar el curs al juliol o només al setembre. I no ha explicat com el nou calendari afectarà la formació professional.

Vaga el 23-M pel TSJC

Notícies relacionades

Aquest matí la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, advertia que el Govern no farà marxa enrere en l’avançament de l’inici del curs. «Moltes persones agraeixen aquesta decisió valenta», ha dit en declaracions a TV-3. Ha assenyalat, en línia a l’expressat per Cambray i pel president, Pere Aragonès, que el Govern està «per prendre decisions». Des d’ERC, Marta Vilalta ha reclamat a l’Executiu català que es mantingui «ferm» en la seva decisió.

Així les coses, són dues vagues en l’horitzó. D’una banda, la de cinc dies al març convocada per la Ustec·Stes, CCOO, la Intersindical-CSC, l’Aspepc·Sps i la UGT contra les polítiques educatives del Govern i de l’altra, una aturada el 23 de març en protesta per l’execució de la sentència del TSJC sobre el 25% de castellà a les escoles, que han convocat el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Intersindical, COS i la Ustec.