Anunci de Salut

Catalunya deixarà de fer quarantenes i recompte de cada cas de covid a l’abril

De cada 1.000 persones contagiades, 0,6 ingressen a l’uci, mentre que fa dos mesos eren gairebé quatre

Catalunya deixarà de fer quarantenes i recompte de cada cas de covid a l’abril

AFP / JOSEP LAGO

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La vacuna contra la covid-19 no ha eliminat ni la malaltia ni tampoc la transmissió del virus. No obstant, ha suposat una condició inqüestionable a la malaltia greu i a la mortalitat. Ara mateix a Catalunya, immersa en la que és l’onada amb més rècord de contagis de tota la pandèmia (222.000 casos en els últims set dies; 41.261 notificats només aquest divendres), de cada 1.000 persones contagiades, només 0,6 ingressen a les ucis. Fa només dos mesos aquesta xifra era de gairebé quatre, segons el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. I, quant a les morts, Salut calcula que l’any passat les vacunes van evitar unes 10.000 morts a Catalunya.

Aquesta elevada efectivitat, sumada al fet que una part important de la població està immunitzada contra el virus perquè s’ha contagiat i que la variant òmicron sembla que és menys greu que les seves antecessores, permet a la societat viure una «normalitat» llunyana encara a la de l’era ‘precovid’ però impensable, no obstant, fa tan sols un any. Per tot això Catalunya preveu, a partir de l’abril, deixar de comptar els nous contagis i de fer quarantenes planificades. Un canvi en la gestió de pandèmia que s’acosta a l’anunciat fa dies pel president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, el qual va anunciar que el país anava camí de gripalitzar la covid-19. Això és, en cas de passar a tractar la malaltia com una endèmia (com la grip) i no una pandèmia.

En una entrevista a RAC-1, Argimon ha destacat avui que la pandèmia «desaccelera» des de fa sis dies a Catalunya i que en els últimes tres jornades hi va haver un «fre» en el creixement de les ucis. El conseller, que ha expressat el seu «optimisme» davant el futur, va puntualitzar, no obstant, que queden encara uns mesos d’hivern en què la societat ho passarà «malament», ja que l’elevat nombre de contagis està afectant el funcionament de les escoles, del sistema sanitari i de les empreses.

No obstant, segons els pronòstics del conseller, a partir de finals de març o abril, si tot va segons el previst, la pandèmia es gestionarà «de manera diferent». «Si la malaltia és com ara, fonamentalment lleu, té poc interès comptar cas a cas», ha ressaltat el titular de Salut.

Tot i així, molts experts demanen prudència a l’hora de passar a gestionar la covid-19 com si fos una endèmia, ja que no és descartable que aparegui una nova variant que capgiri la situació. És a dir, una variant encara més contagiosa (i, amb això, que faci augmentar la pressió assistencial) o que s’escapi a les vacunes. L’òmicron, per exemple, té una certa fuita als fàrmacs, si bé aquests han demostrat continuar sent eficaços davant d’aquesta variant. Avançar en la vacunació de països on la taxa vacunal és encara molt baixa (els de l’hemisferi sud) és un altre dels objectius que reivindiquen els científics per, entre altres coses, reduir la transmissió del virus i donar menys opció que apareguin noves variants.

Vigilància epidemiològica

La previsió de Catalunya, per tant, és que al març el sistema de salut deixi de fer proves davant cada cas sospitós o contacte estret. La vigilància epidemiològica es canalitzarà a través de la recollida de mostres a entre 300.000 i 500.000 persones, per veure quins virus circulen en cada moment.

A partir de les dades recollides, el sistema calcularà la incidència del coronavirus, farà seqüenciacions per controlar mutacions i vigilarà els casos més greus, els que acabin a l’hospital.

Argimon també preveu que al març decaiguin les quarantenes planificades, fins i tot entre els infectats, i que la gestió sigui similar a la de la grip: si algú és positiu i té febre o malestar, la recomanació continuarà sent quedar-se a casa i, si la situació empitjora, consultar al centre d’atenció primària (CAP), però sense un protocol de confinaments.

Futures restriccions

Notícies relacionades

En relació amb les restriccions, el conseller ha explicat que el Govern les revisarà la setmana vinent. Tampoc ha descartat que hi hagi canvis. Argimon ha assegurat que ara l’Executiu no prendria les mateixes mesures que es van decidir a les portes de Nadal, ja que ara mateix se sap que l’afectació d’òmicron és majoritàriament lleu.

A més, el Govern rebrà aquest cap de setmana l’informe de revisió del certificat covid per part del comitè científic assessor. El document no ha servit per frenar l’avanç de l’òmicron i comunitats com Cantàbria van decidir deixar d’exigir el seu ús en l’hostaleria i l’oci.