Canvi en els terminis

¿Quan caduca el vostre passaport covid?

¿Quan caduca el vostre passaport covid?

Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan ja està la tercera vacuna en marxa per a tota la població major de 18 anys –ja es pot demanar cita per rebre-la– i amb les restriccions aixecades en pràcticament totes les comunitats autònomes, el passaport covid s’ha convertit en un document necessari per desplaçar-se per la Unió Europea si es compta amb la pauta de vacunació completa.

En cas de no tenir la tercera dosi –la dosi de reforç–, els ciutadans tindran un termini màxim de nou mesos des de l’última injecció perquè l’hi administrin.

En el cas d’Espanya, el secretari general de Salut Digital, Juan Fernando Muñoz, va assegurar a finals de gener que els preparatius tècnics per als canvis en el certificat covid, acordats pel Consell Europeu, estan a punt perquè comencin a funcionar a partir de l’1 de febrer. Segons Muñoz, el Ministeri i les comunitats autònomes ja van portar a terme els canvis precisos perquè, al renovar l’expedició del passaport covid, l’usuari pogués descarregar-se la nova versió on apareixen ja les tres dosis, en cas de tenir-les posades.

L’obtenció del passaport és gratuït i el document pot descarregar-se de manera senzilla a través del servei de Salut de cada comunitat autònoma, o a través del Ministeri de Sanitat, en col·laboració amb la Unió Europea. A Catalunya, per exemple, n’hi ha prou d’accedir a La Meva Salut i seguir uns senzills passos per obtenir-lo. A Madrid es fa a través d’una ‘app’ i en llocs com Galícia els ciutadans ho tenen a la seva disposició de manera digital en els mitjans del Servizo Galego de Saúde (Sergas). És a dir, a través de la seva pàgina web (www.esaude.sergas.es) i de la seva aplicació mòbil.

La vigència del passaport covid va passar a ser de 12 mesos després de la primera descàrrega i, posteriorment, va tenir una vigència il·limitada. El 21 de desembre passat, no obstant, la Comissió Europea va aprovar que el certificat de covid europeu, tal com va proposar a principis d’aquell mes Brussel·les, tingués una validesa de nou mesos (270 dies) a partir de la pauta completa de vacunació, per poder així accelerar la vacunació amb la tercera dosi a la població, especialment l’envellida i la que té menys defenses.

En el cas d’una vacuna d’una sola dosi, són 270 dies a partir de la primera i única injecció, i d’aquells mateixos dies a partir de la segona injecció si es tracta de dues dosis. O segons l’estratègia nacional de vacunació després de la primera i única dosi després d’haver-se recuperat l’usuari del virus.

Quant a la dosi de reforç, l’anomenada tercera dosi, s’han també d’aplicar noves normes al certificat que, segons es va acordar al desembre, es registraran com a 3/3 per a una dosi de reforç després de la vacunació de dues dosis i com a 2/1 per a una dosi de reforç després d’una vacunació per dosi única o una dosi d’una vacuna de dues dosis administrada a una persona recuperada de la covid-19.

Les persones vacunades contra el coronavirus amb dues dosis que hagin passat la covid-19 podran rebre la dosi de reforç –la tercera injecció– a partir de la quarta setmana de la seva recuperació. El canvi de protocol, comunicat el 5 de gener passat, ha quedat reflectit en l’última actualització de l’‘Estratègia de vacunació davant la covid-19 a Espanya’ pactat entre el Ministeri de Sanitat i les autonomies en la Comissió de Salut Pública. 

Els certificats expedits de forma diferent abans d’aquest aclariment han de descarregar-se de nou perquè les dosis de reforç –les terceres dosis– «puguin distingir-se de la situació de la vacunació completa», segons ha explicat la Comissió. Per a aquests terminis segueixen les orientacions del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), que recomana l’administració de la vacuna de reforç sis mesos després de l’acabament del primer cicle. No obstant, donen un termini addicional de tres mesos per «garantir que les campanyes nacionals puguin adaptar-se i que els ciutadans tinguin accés a la dosi de reforç».

No obstant, aquest dijous la Comissió Europea ha proposat prorrogar un any més, fins al 30 de juny de 2023, l’ús del certificat covid per als viatges intraeuropeus. El Consell i el Parlament Europeu encara han d’aprovar si s’extendrà. En cas que se’n prolongui la durada, els viatgers podran continuar utilitzant aquest passaport per viatjar sense traves en cas que els estats membres optin per introduir restriccions de viatge. 

Garantia de descàrrega

Notícies relacionades

Per saber si la descàrrega s’ha fet de manera correcta, existeixen diverses ‘apps’ que et permeten verificar si el QR descarregat funciona correctament. A Espanya, el Servei Canari de Salut (SCS), per exemple, ha creat verificacovid, que permet la verificació de qualsevol certificat covid digital emès per un país de la UE i que funciona escanejant el codi QR dels certificats covid emesos per la UE, verificant la seva autenticitat.

A Catalunya, l’aplicació pròpia del Govern per verificar l’autenticitat del certificat covid, VerificaCOVID, permet verificar els certificats covid emesos pels estats membres de la UE i també els certificats del Regne Unit en el mateix format que el Certificat covid digital de la UE, segons consta a la mateixa web de l’‘app’.