Mobilitat en temps de coronavirus

¿On ens demanaran el passaport Covid aquest pont de desembre?

  • Les restriccions a la mobilitat derivades de la propagació de la Covid s’apliquen de diferent manera segons la zona, cosa que pot afectar l’organització i plans de viatges en els dies festius.

  • Així et pots descarregar el passaport Covid si resideixes a Catalunya

¿On ens demanaran el passaport Covid aquest pont de desembre?
6
Es llegeix en minuts

Milions d’espanyols es disposen a disfrutar del llarg pont de desembre o de la Constitució en un moment d’incertesa i preocupació per l’augment dels contagis i de la variant òmicron i amb l’obligació del passaport Covid cada més estesa per les diferents comunitats. ¿Com tenir el passaport Covid sempre a mà al mòbil?

A bona part d’Espanya ja regeix l’obligació de presentar el passaport Covid per accedir a serveis com l’hostaleria, l’oci nocturn i les visites a centres sanitaris, tot i que les exigències són dispars segons els territoris.

Notícies relacionades

Les autoritats de moltes d’aquestes autonomies consideren que la mesura impulsa la vacunació tot i que genera controvèrsia en alguns experts, i s’impulsa en un moment que la incidència per coronavirus ha augmentat 17 punts l’últim dia, fins a 234 casos per cada 100.000 habitants, amb un increment de la transmissió d’un 30% en l’última setmana. En qualsevol cas, aquest pont, les millors destinacions turístiques ens esperen.

Aquesta és la guia per saber on no es podrà entrar sense el certificat que acrediti estar vacunat, recuperat d’una infecció per Covid en els últims sis mesos o sense haver-se fet un test d’antígens en les últimes 48 hores o una PCR en 72:

És necessari el passaport Covid

  • Aragó: Fa més d’una setmana que els aragonesos conviuen amb el certificat Covid per accedir a les sales de festa, ball i discoteques; a celebracions com casaments, batejos, comunions i socials, familiars, religioses i civils en restaurants i bars, i a esdeveniments que reuneixin 500 persones a l’interior i 1.000 a l’exterior. La justícia només ho ha avalat fins al 8 de gener.

  • Balears: Des d’aquest divendres, per accedir als restaurants de més de 50 places, bars de copes i celebracions on hi hagi més de mig centenar de participants s’haurà de tenir en regla el certificat Covid. Ja era necessari des de l’octubre per anar a les discoteques i geriàtrics de les Balears.

  • Canàries: El Tribunal Superior de Justícia de les Canàries (TSJC) ha donat el preceptiu aval judicial que es pugui demanar el passaport Covid a qui vulgui entrar als locals d’hostaleria i oci nocturn, permetent també els seus responsables aplicar l’aforament permès en el nivell d’alerta Covid immediatament inferior. Aquesta mesura estarà en vigor des del 10 de desembre fins al 15 de gener. A les Canàries ja no es podia entrar sense el certificat, perquè el que sí que ha començat ja és el cribratge als viatgers nacionals que arribin a les illes per via aèria o marítima: tots hauran de presentar un certificat de vacunació contra la Covid-19 o d’haver superat la malaltia, o bé una prova diagnòstica negativa.

  • Catalunya: El requisit del certificat Covid per a la restauració, els gimnasos i les visites a residències s’ha reactivat des d’aquesta mitjanit a Catalunya, on la Generalitat va haver de suspendre el requisit per la saturació del sistema. Ja s’exigia des del 7 d’octubre per entrar als locals d’oci nocturn, i des de principis novembre també per als banquets, celebracions i actes que se celebrin en hotels i restaurants amb possibilitat de ball. S’estén a més als cines, teatres, auditoris i galeries comercials, entre altres, tot i que només en el cas que hi hagi activitat de ball i restauració a l’interior del recinte.

  • País Valencià: Des de la mitjanit d’aquest divendres serà necessari tenir el passaport Covid als locals d’hostaleria, restauració, oci i entreteniment, amb un aforament superior a 50 persones; en locals d’activitats recreatives i d’atzar, amb servei de restauració; en esdeveniments, celebracions i festivals de música amb més de 500 persones; visites a residències i hospitals. Per acreditar-ho, s’haurà de presentar el certificat en format digital o paper més la identificació personal. En els últims set dies s’han descarregat més de 720.000 certificats Covid al País Valencià, amb una mitjana de 103.000 descàrregues diàries. Fins al moment, més de 2,9 milions de valencians disposen del certificat.

  • Euskadi: Qui viatgi al País Basc ha de saber que aquest divendres entra en vigor el decret d’Emergència Sanitària, que habilita el Govern a implantar mesures restrictives per l’empitjorament de la pandèmia. No obstant, encara no està en vigor la necessitat de mostrar el passaport Covid als restaurants perquè, tot i que el Tribunal Suprem ja ho va autoritzar, el Govern basc espera conèixer la sentència en la seva totalitat. La idea era exigir-lo per accedir als restaurants de més de 50 comensals i a l’oci nocturn. Ara el ‘lehendakari’ es planteja estendre’l a altres espais.

  • Galícia: Compta amb autorització judicial per sol·licitar el passaport Covid en quatre àrees: l’oci nocturn, els albergs que vulguin utilitzar el 100% de l’aforament, les visites als hospitals i l’interior dels restaurants, bars i cafeteries a partir de les 21 hores. A més, a l’interior dels restaurants, bars i cafeteries només es poden ajuntar 8 persones en una taula, i 15 a l’exterior.

  • Múrcia:  És probable que no necessiteu el passaport Covid, llevat que vulgueu anar a un local d’oci o un lloc de celebracions on l’aforament sigui del 100%. No obstant, en l’actualitat, l’oci nocturn, l’hostaleria i les celebracions en cinc municipis de la Regió de Múrcia (Abarán, Alhama, Fuente Álamo, Mazarrón i Torre-Pacheco) tenen un aforament interior reduït al 30% perquè estan en risc molt alt d’incidència per coronavirus.

  • Navarra: L’exigència per accedir a determinats establiments d’hostaleria porta en vigor des del dissabte passat. Es necessita per als bars especials i discoteques, restaurants amb un aforament de més de 60 comensals i per als espectacles culturals a l’interior amb consumició de menjar i beguda.

No és necessari el passaport Covid


  • Astúries: Tot i que no es demana de forma general, l’Executiu regional dona ‘carta blanca’ a posar-lo en el cas que els tècnics el consideressin necessari per limitar l’entrada a algun establiment.

  • Castella-la Manxa: El Govern de Castella-la Manxa creu que és més convenient buscar consensos i pactar i no considera que sigui necessari adoptar una mesura com demanar el passaport Covid perquè la regió té la meitat d’incidència de la mitjana nacional.

  • Castella i Lleó: En cas d’adoptar-lo, la Junta l’aplicaria principalment en hospitals i albergs, tot i que encara espera l’informe jurídic.

  • Extremadura: Al mantenir-se en un nivell de risc 1, no considera que sigui necessari l’ús del certificat.

  • La Rioja: Ha avisat que el seu objectiu és adaptar-se ‘de forma àgil’ a l’actualització del nou semàfor aprovat per Sanitat, abans de demanar cap tipus d’acreditació.

  • Madrid: Segons la Comunitat de Madrid estan «vigilants», tot i que no «preocupats» i per aquest mateix motiu no creuen que sigui necessari implantar aquest tipus de mesures.

En estudi


  • Andalusia: Andalusia el volia implantar per accedir als centres sanitaris i residències, però no ha obtingut l’aval del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA), perquè en la petició no incloïa l’horitzó temporal. No obstant, el Govern regional formularà una nova sol·licitud especificant que la mesura estarà en vigor fins a Reis.

  • Cantàbria: De moment Cantàbria no exigeix el certificat, però això podria canviar al llarg del pont. La Conselleria de Sanitat té previst demanar ja l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Cantàbria (TSJC) per implantar-lo.