Per irregularitats laborals

Multa de 30.000 euros i inhabilitació de 4 anys per a la fundació de la residència de Tremp

Drets Socials considera que la Fundació Fiella no està capacitada per a la gestió econòmica del geriàtric

Multa de 30.000 euros i inhabilitació de 4 anys per a la fundació de la residència de Tremp
4
Es llegeix en minuts

La Fundació Fiella, propietària de la residència de gent gran de Tremp, ha sigut inhabilitada quatre anys pel Departament de Drets Socials per a la gestió del centre i multada amb 30.000 euros per irregularitats laborals. Fonts de la fundació van reconèixer al diari ‘Segre’ que ja han rebut la resolució de la Generalitat per la qual se’ls retira la gestió econòmica del geriàtric. La gestió assistencial és a càrrec de Sant Joan Déu Terres de Lleida des que el centre va ser intervingut després del brot de la Covid que va ocasionar la mort de 61 residents l’any passat. Fonts de la conselleria van reconèixer al diari que la resolució encara no és definitiva perquè està obert el període d’al·legacions, que efectivament s’han presentat. La fundació considera que la seva gestió econòmica «ha sigut més que correcta». Paral·lelament, Inspecció de Treball ha multat la fundació amb aquests 30.000 euros per irregularitats laborals, centrades en contractes en què no es reconeixia l’antiguitat dels empleats i les categories. A més es falsificaven els calendaris laborals, no existia registre real de jornada i des de feia tres anys que no s’entregaven les nòmines als empleats.

Fa un any que es va declarar el brot de coronavirus a Tremp. El 19 de novembre ja eren set treballadors i 45 residents que estaven infectats del virus. El 22 de novembre, el metge de Tremp firmava el primer certificat de defunció causada per la Covid. Un mes després, amb 61 morts, el fiscal de Lleida va decidir obrir una investigació per homicidi imprudent. A diferència de les elevades taxes de mortalitat durant el març, abril o maig del 2020 en els diferents geriàtrics d’Espanya, el brot de Tremp va tenir lloc en un moment clau. La Conselleria de Salut i l’Agència Catalana de Salut Pública ja havien fet protocols per evitar nous brots, la seva propagació i procedir correctament a l’atenció sanitària dels malalts.

Sense autòpsies

A inicis de novembre els responsables de l’Institut de Medicina Legal i Forense de Lleida van ser reclamats per fer un informe que havia d’aclarir «si es va cometre un delicte», en paraules de la fiscalia. Un dels reptes d’aquesta investigació és que no es va fer autòpsia a cap cadàver. «No farem cap exhumació, les nostres tasques consisteixen a revisar els expedients mèdics i els certificats de defunció per determinar si hi ha hagut negligència», afirmen des de l’institut forense de Ponent. «Si busquen l’historial mèdic dels pacients no hi ha res anotat», expliquen fonts sanitàries del centre.

«Als arxius que es van emportar els Mossos hi ha poca informació: hi ha els certificats de defunció que parlen de mort natural per Covid, un informe de la situació epidemiològica que ens va demanar Salut i un altre que vam fer pel nostre compte explicant la medicació que donàvem a cada pacient i la situació general», diuen empleats de la residència. «Hi va haver deshidratació però perquè hi faltaven mans. La nostra prioritat en aquell moment de caos era fer aïllaments i posar sèrum, no donar de menjar», afirmen les mateixes fonts. Molts dels avis, a més, van morir dins del geriàtric sense que se’ls traslladés a l’hospital del Pallars. ¿Aquesta gestió va ser correcta? Aquesta és una altra de les preguntes que, segons apunten des de la fiscalia, haurà de respondre l’informe dels forenses.

Notícies relacionades

«Esperem que en poques setmanes tinguem aquest informe i durant el mes de desembre puguem decidir si acusem i de què acusem o si acabem per arxivar la investigació», afirmen des de la fiscalia. Si no se sosté l’acusació d’homicidi imprudent, la fiscalia també podria assenyalar un delicte contra la salut dels treballadors.

Per als familiars, un any després de la debacle, la situació és especialment delicada. «No ens en diuen res, no en sabem res... Aquestes morts no poden caure en l’oblit», explica E. S., que precisament va veure el cadàver del seu pare hores després de morir i el va haver d’embolicar en una bossa de plàstic. De moment, la fundació Fiella no ha tornat a gestionar el geriàtric, que segueix en mans de la fundació Sant Joan de Déu, malgrat que ho va intentar. Tampoc van demanar perdó als familiars, com sí que va fer la conselleria. El mes de juliol passat, a més, va morir el rector que presidia el patronat de la fundació. «Només ens faltarà aguantar que li carreguin les culpes a ell perquè està mort», afirma E. S. Durant aquells dies, el que sí que va fer el rector va ser celebrar misses i enterraments. Els viatges de taüts des del geriàtric fins al cementiri eren constants.