CONTROL DE LA PANDÈMIA

Tot el que s’ha de saber sobre el certificat digital Covid

  • El certificat Covid serà imprescindible els pròxims dies a Catalunya per accedir a l’interior de bars, restaurants, gimnasos, locals d’oci nocturn i ball i residències de gent gran

  • Als més petits de 12 anys no se’ls requereix cap certificat digital per accedir a aquests recintes

  • El document ja es pot descarregar des del mòbil, a través de l’aplicació La Meva Salut, o bé des de l’ordinador, a través de la web lamevasalut.gencat.cat o a qualsevol web o ‘app’ d’un servei públic de salut

Tot el que s’ha de saber sobre el certificat digital Covid
3
Es llegeix en minuts

El certificat Covid digital de la Unió Europea (UE) permet viatjar entre els estats membres de la UE i també és imprescindible a Catalunya per accedir a determinats espais, com els locals d’oci nocturn, festivals de música de peu en interiors i a les celebracions en hotels i restaurants en què es balli en recintes tancats. Pròximament, serà necessari en interiors de bars i restaurants, als gimnasos i centres esportius i a les residències de gent gran com a resposta a l’increment de la incidència de la Covid-19 dels últims dies.

És important recordar que l’ús de la mascareta és obligatori a tots els espais interiors, excepte en el moment de menjar o beure, i als espais exteriors si no s’hi pot mantenir la distància física interpersonal de seguretat.

Tipus de certificat digital Covid

Hi ha tres tipus de certificats digitals Covid de la UE, igualment vàlids:

  • Si s’està vacunat contra la Covid-19. Si la persona està vacunada contra la Covid-19, rep el certificat de vacunació contra la Covid-19. Els ciutadans es poden descarregar aquest document si han completat la pauta de vacunació, amb les vacunes aprovades per la Unió Europea: Pfizer/BioNTech, Moderna/Lonza, Oxford/AstraZeneca o J&J/Janssen.

  • Si s’ha passat la Covid-19 en els últims sis mesos i es disposa d’una PCR positiva que consti en el sistema de salut de Catalunya. Si la persona ha passat la Covid-19 en els últims sis mesos i disposa d’una PCR positiva, es podrà descarregar el certificat de recuperació de la Covid-19. Per obtenir-lo, han de passar un mínim d’11 dies i un màxim de 180 des del resultat positiu per PCR de Covid-19. Per directriu europea, el test ràpid antigènic (TAR) no té validesa per obtenir el certificat de recuperació de la Covid-19. Serà necessari esperar dos mesos des del diagnòstic positiu per rebre una dosi de la vacuna i poder obtenir el certificat de vacunació contra la Covid-19.

  • Si es disposa d’una prova diagnòstica negativa, TAR o PCR, en un centre autoritzat. Si es disposa d’una prova diagnòstica negativa, s’obté el certificat de prova diagnòstica Covid-19 negativa. En aquest cas, serà necessari un test d’antígens o PCR, que es pot fer en qualsevol dels centres acreditats que apareixen en aquest enllaç: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/certificat-covid-digital-ue/centres-acreditats/

En cas de no estar vacunat, és necessari demanar dia i hora per a la vacuna a vacunacovidsalut.cat i citasalut.gencat.cat. En cas de no estar vacunat, es poden demanar els altres dos certificats. Amb l’excepció dels més petits de 12 anys, a qui no es requereix cap certificat digital Covid per accedir a aquests recintes.

¿Com es descarrega el certificat digital Covid de la UE?

Hi ha dues vies per descarregar-se el certificat o disposar-ne en format físic:

  •  Descarregar-se al mòbil l’aplicació de La Meva Salut o consultar lamevasalut.gencat.cat a l’ordinador. Una vegada dins d’aquest espai digital es pot obtenir a ‘Vacunes i certificat COVID digital la UE’. En cas de no estar donat d’alta a La Meva Salut es pot fer a través de la mateixa pàgina web, on a més s’expliquen els passos a seguir: lamevasalut.gencat.cat/alta.

  • També es pot adquirir a qualsevol web o ‘app’ d’un servei públic de salut.

Notícies relacionades

És important destacar que la web i ‘app’ per verificar el certificat digital Covid-19 funciona amb un lector de QR. Per tant, el document vàlid per accedir a tots aquests espais és únicament el certificat digital Covid amb el codi QR i, per tant, no serà vàlid qualsevol altre document justificatiu de vacunació. Les persones que no disposen de targeta sanitària del sistema de salut de Catalunya i, per tant, no tenen CIP podran obtenir el certificat de prova diagnòstica Covid-19 negativa amb el seu DNI a través de https://certificatproves.catsalut.gencat.cat. Aquesta informació, a més de respostes a altres preguntes freqüents, està disponible al següent enllaç: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/certificat-covid-digital-ue/