Endarrerir el rellotge

Tot sobre el canvi d’hora de l’octubre del 2021 a Espanya: Així entrarem en l’horari d’hivern

  • El canvi horari de la tardor es fa l’últim diumenge d’octubre des de 1996 (abans era al setembre)

Tot sobre el canvi d’hora de l’octubre del 2021 a Espanya: Així entrarem en l’horari d’hivern
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El canvi d’hora de l’octubre del 2021 ja és aquí. Aquest any serà a Espanya l’últim dia del mes, el diumenge 31 de matinada, quan els rellotges s’hauran d’endarrerir una hora per entrar en l’horari d’hivern.

Quan les agulles del rellotge marquin les tres de la matinada, s’hauran d’endarrerir a les dues. La modificació horària de la tardor s’aplica a tots els països de la Unió Europea (UE), per tal d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. A partir del diumenge 31 d’octubre es farà de dia i fosc més aviat, fins que el març vinent es faci el canvi horari de la primavera del 2022. 

Índex

¿Quin dia s’ha de canviar l’hora?

El canvi a l’horari d’hivern a Espanya arriba la matinada de l’últim diumenge d’octubre, que aquest any coincideix amb l’últim dia del mes, el 31. Això és així des de 1996: abans el canvi d’hora de la tardor es feia l’últim diumenge de setembre.

¿S’ha d’avançar o endarrerir el rellotge?

En el canvi horari de la tardor s’ha d’endarrerir el rellotge una hora. El moment exacte per fer-ho és la el 31 d’octubre de matinada, quan a les tres tornaran a ser les dues. Si preveus estar dormint ja, el més còmode és endarrerir tots els rellotges de casa abans d’anar al llit per aixecar-te diumenge amb l’hora real.

¿Com t’afectarà l’horari d’hivern?

L’efecte més immediat del canvi d’hora és que es farà de dia i fosc una hora abans, per la qual cosa disposarem de menys temps de llum solar a la tarda (i més al matí). Els experts afirmen que l’horari d’hivern facilita una millor adequació entre la llum natural i el ritme d’activitat majoritari de la població. Al fer-se de dia més aviat, més gent disfrutarà de llum solar quan s’aixequi, cosa que suposa un clar benefici en termes de salut.

¿Quins efectes té el canvi en la salut?

El canvi en l’horari d’hivern pot afectar sobretot les persones amb patologies, els nadons lactants i les mascotes. Els efectes del canvi en els bioritmes resulten similars però menys bruscos que el fenomen ‘jet-lag’, que es produeix després d’un llarg viatge. Al despertar-se, quan el rellotge biològic marca l’hora a què s’està acostumat, és quan tenen lloc alteracions, tot i que en poc temps l’organisme ho compensa i s’hi adapta. 

¿Quant s’estalvia amb el canvi d’hora?

Un dels arguments que avalen el canvi horari són les dades que aporta l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), que calcula que l’estalvi energètic potencial ronda el 5% només a Espanya. Aquest percentatge representa prop de 350 milions d’euros. D’aquesta quantitat, al voltant de 100 milions correspondrien al consum domèstic (uns 7 euros per llar), i la resta, a la indústria i la il·luminació d’edificis de serveis.

¿Serà l’últim canvi d’hora?

El canvi d’hora de l’octubre del 2021 no sembla que hagi de ser l’últim. La Comissió Europea s’havia fixat en principi l’objectiu d’acabar amb els canvis el 2019, però el pla era massa ambiciós i el Parlament Europeu va proposar després que l’últim any amb canvi d’hora fos precisament el 2021. No obstant, la falta de consens sobre com posar fi a una pràctica tan consolidada i la incertesa sobre amb quin horari es quedaria cada país presagien que el canvi d’hora és lluny d’acabar-se.

¿Amb quin horari es quedarà Espanya?

No hi ha res clar. El comitè d’experts nomenat pel Govern per decidir si Espanya es queda amb l’horari d’hivern o el d’estiu no es posa d’acord sobre què és millor. Per això, l’Executiu ha obert un període de reflexió que continua vigent.

Notícies relacionades

¿Quina és la història del canvi d’hora?

El canvi d’hora es remunta a la dècada dels 70, amb la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir avançar el rellotge per aprofitar millor la llum natural del sol i consumir menys electricitat (Espanya va introduir el canvi horari el 1974). El 1980, la Comunitat Econòmica Europea –de què Espanya encara no formava part– va publicar la primera directiva per posar ordre sobre el tema als diferents països.