Menors de 16 anys

Ceuta escolaritza 150 menors arribats a l’allau de maig

  • Cinc instituts faran classes de castellà als joves, que segueixen en equipaments d’acollida

Ceuta escolaritza 150 menors arribats a l’allau de maig

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts

Uns 150 menors migrants no acompanyats marroquins amb entre 12 i 16 anys s’han incorporat aquest dimecres a la tarda en cinc instituts de Ceuta al programa d’atenció educativa articulat pel Ministeri d’Educació i Formació Professional (MEFP) per escolaritzar els joves del Marroc amb edats equivalents als nivells de secundaria. Els joves es mantenen a la ciutat autònoma des de l’allau fronterera de mitjans de maig.

Monitores de la Fundació SAMU, que gestiona els equipaments d’emergència en els quals continuen acollits, han acompanyat en autobusos o a peu els xavals fins als centres educatius a què han sigut adscrits per rebre quatre hores de classe diàries, fonamentalment d’immersió lingüística en castellà. «Venen molt il·lusionats i els que s’han quedat en els centres d’acolliment ho han fet ‘enfadats’ per no poder acompanyar-los», han destacat les monitores i educadores que els atenen.

Per acudir a les aules els joves han rebut roba nova al marge de la indumentària que utilitzen assíduament i material escolar.

El MEFP ha repartit els 164 menors amb entre 12 i 16 anys ja «ressenyats» per la Policia que la Ciutat Autònoma li ha remès en grups de 15 estudiants per classe, que tindran un pla formatiu específic «individualitzat» amb «les mesures previstes per al seu progrés».

En l’atenció educativa a aquest alumnat s’hauran de tenir en compte «les causes que han donat origen a la seva incorporació tardana, les dificultats i els desajustos que comporta la incorporació al context social, cultural i escolar, i la repercussió de tot això en el seu desenvolupament personal i en el seu aprenentatge».

Competència curricular

En els instituts, l’equip docent realitzarà una valoració inicial del nivell de competència lingüística en llengua castellana i del nivell de competència curricular, així com d’altres aspectes «que poguessin ser rellevants». Aquells que pel seu coneixement de l’espanyol, les seves circumstàncies, història escolar i nivell de competència curricular estiguin en condicions d’integrar-se en un grup ordinari ho faran «de forma immediata», segons estableix la Resolució de la Secretaria d’Estat publicada aquesta setmana al BOE.

Notícies relacionades

El Ministeri ja ha escolaritzat amb la resta de l’alumnat local els 17 nens amb menys de 12 anys que li ha remès la Conselleria de Presidència de l’Executiu ceutí, que han entrat en classes d’un nivell un any inferior a què els correspondria idòniament per edat. Als altres menors migrants no acompanyats rebuts el maig, més de 300, que ja no estan en edat d’escolarització obligatòria, el MEFP estudia oferir-los programes de Formació Professional o integrar-los en itineraris d’Educació per a Adults.

Molts menors van ser tornats a casa seva al Marroc després d’un acord del Govern amb el seu homòleg marroquí.