Emergència social

Cerdanyola, un dels barris més vulnerables de Mataró

L’objectiu de l’ajuda de la diputació és reconvertir l’Espai Gatassa en un centre de referència per detectar les necessitats socials d’una zona altament «degradada» segons els veïns

Mataró

Mataró / EPC

3
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva
Anna Rocasalva

Periodista.

ver +

Mataró és un dels 13 municipis beneficiaris del programa ‘Barris i comunitats: motors de transformació social’, de la Diputació de Barcelona (DIBA), que té per objectiu actuar en entorns on es registri una situació de segregació urbana i social. És el cas de Cerdanyola, a la capital del Maresme, un dels barris més poblats i socioeconòmicament deprimits de tota la ciutat.

En general, el programa de la DIBA preveu generar coneixement entorn de projectes de cada barri d’aquestes 13 localitats i impulsar una figura professional específica per desenvolupar-los, a més de promocionar accions per lluitar contra la pobresa, l’exclusió i la vulnerabilitat, i fomentar l’empoderament del veïnat i un model urbà sostenible, cohesionador i saludable.

Quant al barri mataroní de Cerdanyola, la DIBA s’ha fixat en l’equipament públic Espai Gatassa, on s’actuarà perquè el centre sigui una referència a la zona a l’hora de detectar necessitats socials dels veïns, que seran abordades mitjançant el treball comunitari. «Es tracta d’una quantitat important de diners per fer comunitat i millorar la qualitat de vida del barri», ha expressat l’alcalde socialista, David Bote, en relació amb els 172.900 euros que destinarà la diputació a aquest barri de Mataró.

Actualment, l’Espai Gatassa ja acull un centre cívic i un casal per a la tercera edat. ¿Què es pretén fer ara? Donar un impuls a l’equipament en matèria d’inclusió social, tot i que encara cal veure els detalls, ja que el procés participatiu entre associacions i entitats tindrà l’última paraula. Sigui com sigui, les accions hauran d’estar «dibuixades» abans del 31 de desembre del 2021, ja que el projecte s’anirà desenvolupant durant el 2022.

Un barri complex

Mataró és una ciutat amb grans desigualtats internes econòmiques i socials. Trobant-se al Maresme, una de les comarques catalanes més riques, reuneix alguns dels barris més pobres, com Cerdanyola o Rocafort. Cerdanyola és, per darrere de l’Eixample, el segon barri més poblat de Mataró. Compta amb una població de 31.421 habitants, amb una mitjana d’edat més jove i un gran percentatge de veïns nascuts a l’estranger. Les seves bosses de pobresa i marginalitat són molt més elevades que la mitjana municipal.

Segons un estudi de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la UAB, la segregació urbana per nivell de renda està cada vegada més accentuada a l’àrea metropolitana i les ciutats mitjanes són cada vegada més pobres. 

En els últims anys la població amb rendes altes ha abandonat les ciutats per instal·lar-se als pobles i, al contrari, ciutats com Mataró, Sabadell, Terrassa o Granollers han rebut població amb rendes baixes i un alt índex d’immigració, que s’ha anat ajuntant en barris perifèrics.

L’exemple de Mataró, del qual parteix l’estudi, marca el patró de segregació que segueixen el gruix de ciutats mitjanes de l’arc metropolità. La capital del Maresme té menys autonomia i capacitat fiscal i uns ingressos significativament més baixos que els municipis del seu entorn més pròxim.

Fa anys que els veïns de Cerdanyola denuncien l’augment de la degradació, de la inseguretat i de l’incivisme al barri. Sense anar més lluny, la setmana passada, una dona va denunciar haver sigut víctima d’una agressió sexual grupal quan passejava el gos a primera hora del matí. Els Mossos d’Esquadra continuen investigant el cas.

Notícies relacionades

El consistori mataroní confia en els seus plans d’actuació integral per reconduir la situació. Per al 2021, el Pla d’Actuació Integral preveu inicialment 87 accions quantificades en 2,2 milions d’euros, amb programes educatius, de convivència, d’actuació comunitària, de suport a les entitats i de millora de l’espai públic, entre d’altres.

No obstant, sense ajuda d’altres administracions les possibilitats d’afrontar amb èxit aquest desafiament són escasses. Per aquesta raó, tots els grups municipals de Mataró també reclamen a la Generalitat una nova llei de barris.