vacunes Covid

Sanitat fa una crida a vacunar-se i anima el grup de 20 a 39 anys

  • Tot i que Espanya es trobi entre els països amb més població immunitzada, la ministra insta la població amb pauta incompleta a acabar d’immunitzar-se.

Vacunación de jóvenes en el CAP Ramón Turró de Barcelona.

Vacunación de jóvenes en el CAP Ramón Turró de Barcelona. / JORDI OTIX (EPC)

2
Es llegeix en minuts

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha fet aquest dilluns una crida a tota la població que encara no s’ha vacunat contra la Covid perquè ho faci, «no només per protegir-se ells sinó per protegir els altres», i ha animat, en concret, el col·lectiu de 20 a 39 anys, a la cua de la vacunació amb pauta completa. «No ens posem límits, hem de continuar vacunant», ha dit la ministra en l’obertura del II Simposi de l’Observatori de la Sanitat, on ha expressat la seva satisfacció perquè Espanya estigui entre els països amb més població immunitzada, una cosa que ha dit que no «es tracta d’un miracle», sinó que és un «èxit col·lectiu» del sistema de salut i del «minoritari rebuig de la ciutadania de la vacunació».

La ministra ha posat en relleu que a Espanya s’ha vacunat ja el 75% de la població amb pauta completa, que totes les comunitats estan per sobre del 70% i que el 93% dels majors de 40 anys superen la immunització completa. No obstant, ha admès que la derrota de la Covid és lluny i que, tot i que cada vegada es coneix millor el virus i com es transmet, les successives onades són i seran un problema d’adaptació a la nova normalitat. Atès que Darias ha considerat que és necessari facilitar la immunització de països amb menys recursos, la ministra ha defensat «l’alliberament temporal de certes obligacions de propietat intel·lectual, sota els acords internacionals». La ministra ha remarcat que Espanya té «un deure amb la humanitat que no es pot eludir» i, per això, el Govern ha assumit que s’ha «de compartir el coneixement, augmentar la producció i accelerar la distribució».

Notícies relacionades

Des d’Espanya, ha dit, es dona suport a un tractat internacional sobre pandèmia per assegurar una coordinació més gran políticament, i una anàlisi de riscos i alerta precoces. L’objectiu serà que el 40% de la població del planeta estigui vacunada abans que s’acabi l’any 2021. La ministra ha insistit que només «actuant junts» es podrà posar fi a una crisi sanitària mundial com aquesta, i ha detallat que, sumant contribucions, s’han donat ja més de 6 milions de dosis a tercers països. «Aquesta és la lliçó més important, perquè junts arribem més lluny i junts som més forts», ha dit. «I ho continuarem fent, perquè ningú estarà fora de perill fins que tota la humanitat ho estigui. La gran lliçó d’aquesta pandèmia», ha dit.

Al simposi, organitzat pel digital ‘El Español’, també s’ha celebrat una taula rodona sobre el sector sanitari espanyol després de la pandèmia, en què han participat, entre d’altres, el director general de Farmaindustria, Humberto Arnés; la secretària general de Fenin, Margarita Alfonsel, i el president de l’Organització Medica Colegial (OMC), Tomás Cobo. A la taula, s’ha remarcat la necessitat que en el futur la recerca no sigui considerada com una despesa sinó com una inversió, i s’ha apostat per la posada en marxa immediata d’un centre de salut pública, ja compromès pel Govern, que «posi ordre i coordini millor les dades» entre comunitats i ministeri. Malgrat l’escenari optimista, amb una incidència de la Covid a la baixa, els ponents han demanat que no es caigui en falses expectatives i s’estigui sempre preparat per al pitjor, des de la unitat i la cooperació.