Seu de l’Escola Judicial

El Poder Judicial convida el Rei perquè presideixi a Barcelona l’entrega de despatxos

El 2020 Felip VI no va assistir a aquest acte al qual tradicionalment acudeix malgrat que la Casa del Rei en va confirmar al principi l’assistència

2
Es llegeix en minuts

El Poder Judicial ja ha cursat la invitació al rei Felip VI perquè presideixi l’acte d’entrega de despatxos els nous jutges que se celebrarà a Barcelona, un esdeveniment al qual tradicionalment assisteix el monarca a excepció del 2020, quan va comunicar la seva decisió de no assistir-hi. Fonts del Poder Judicial, confirmen que aquest 2021, com és tradició, s’ha cursat aquesta invitació a la Casa del Rei, si bé apunten que fins ara no s’ha decidit quan tindrà lloc aquesta entrega de despatxos. Es valora la seva celebració abans que finalitzi l’any.

En cas que el rei Felip VI accepti, la normalitat tornaria a aquest esdeveniment després que el 2020 no presidís per primera vegada l’acte d’entrega de despatxos als nous jutges. Llavors, la Casa Reial va comunicar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) la seva decisió de no assistir-hi, malgrat ser convidat amb normalitat com cada any.

Segons algunes fonts, en aquesta ocasió, l’òrgan de govern dels jutges havia cursat la invitació, que va ser acceptada per la Casa Reial, ja que va contestar confirmant la seva assistència. No obstant, el CGPJ va rebre una nova comunicació en la qual s’informava que el Rei finalment no acudiria a l’entrega de despatxos.

Era la primera vegada que, des que va accedir al tron el juny del 2014, Felip VI no acudia a aquest acte que se celebra a Barcelona, on té la seva seu l’Escola Judicial. No obstant, les mateixes fonts consultades van assenyalar que no era la primera vegada que un monarca no presenciava l’entrega de despatxos.

A Madrid el 2020

A expenses del que passi aquest 2021, l’any 2020 era el segon any consecutiu en què aquest acte tenia canvis en la seva normal celebració, ja que el 2019 amb motiu del 40è aniversari de la Constitució es va traslladar a Madrid, on sí que hi va ser present Felip VI.

Notícies relacionades

L’entrega de despatxos és un dels pocs actes anuals relacionats amb el Poder Judicial als quals assisteix el Rei. Un és l’obertura de l’any judicial, que va tenir lloc la setmana passada al Tribunal Suprem i que va ser presidit per Felip VI, com també és habitual.

A causa d’aquesta gens habitual absència, el 2020 les associacions de jutges van demanar explicacions tant al Govern com al CGPJ. De fet, l’Associació Professional de la Magistratura (APM) va demandar en un comunicat que l’Executiu de Pedro Sánchez donés explicacions sobre els veritables motius pels quals el Rei finalment no hi assistiria, ja que, segons diversos mitjans de comunicació, l’origen era que el Govern havia «aconsellat» la seva absència per «raons de seguretat».