Llibres per educar

Gais, lesbianes i papes separats: com explicar al vostre fill la diversitat familiar amb un conte

  • Dos autors italians publiquen ‘Familias fabulosas’ perquè nens i nenes empatitzin amb l’adopció, l’homosexualitat i el divorci

Gais, lesbianes i papes separats: com explicar al vostre fill la diversitat familiar amb un conte

E. P.

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Quan el periodista italià Francesco Maddaloni i l’expert en màrqueting Guido Radaelli estaven en procés de «complir un somni» i adoptar un fill, van buscar contes infantils per explicar al seu futur fill la diversitat que hi ha en les famílies. Tots dos, residents a Milà, es preguntaven com inculcar a Leonardo des de petit que l’únic que importa a casa és «l’amor i l’acceptació». La parella, no obstant, no va trobar a les llibreries gaires contes infantils que superessin les clàssiques històries de mare i pare. Així que tots dos, amb l’ajuda de la mare de Radaelli, una mestra i un psicòleg, van decidir publicar un llibre infantil per explicar que «cada família és una família més enllà del gènere».

Per finançar la primera impressió, Maddaloni i Radaelli van llançar una campanya de micromecenatge (finançament col·lectiu), que va superar les seves expectatives. El resultat és ‘Familias fabulosas’, un llibre delicadament il·lustrat que l’editorial Duomo acaba de publicar a Espanya, enmig de l’onada d’LGTBI-fòbia i amb el ressò del pin parental encara fresc. El llibre és dedicat a Leonardo, el fill dels autors, amb el desig que creixi «amable i valent».

Protagonitzada per animals i recomanada per a nens i nenes de 4 a 6 anys, ‘Familias fabulosas’ narra la vida de la Mirtilla, que és una ovella adoptada per una gossa. També la del Carlos i el Fernando, dos flamencs mascles que s’enamoren i volen tenir un fill. I la del cigne Milo, els pares del qual estan separats. I la de de l’Amani, una mare lleona tan valenta que s’enfronta a les hienes per salvar els cadells. «Cada família és una família, amb independència del nombre de pares, la raça o el gènere», conclou Maddaloni.

Fonts de Duomo reconeixen la importància que mares i pares llegeixin contes així als seus fills perquè des de petits empatitzin amb la diversitat i interioritzin la idea que cada família és un món. Els racons infantils de les llibreries, i moltes pel·lícules per a nens, han incorporat aquesta filosofia als seus catàlegs. Hi ha l’exemple de ‘La revolta dels contes’, emocionant pel·lícula infantil basada en el ‘best-seller’ de Roald Dahl (‘Revolting rhymes’) en què la Caputxeta és mare soltera i, de manera molt subtil, es deixa veure que hi ha enamorada de la Blancaneu.

L’any passat, Duomo també va editar ‘El gran viaje de las familias extraordinarias’, un altre llibre il·lustrat en què l’autora, Susanna Isern (Seu d’Urgell, 1978), narra en clau de misteri unes vacances a bord d’un transatlàntic. Les 17 famílies protagonistes són tan diverses com les del món real: monoparental, nombrosa, amb dos pares homes, amb pares separats, parelles sense fills...

Notícies relacionades

Fonts de l’editorial destaquen que els progenitors i els docents tenen un paper fonamental a l’hora d’educar els nens i les nenes en la diversitat «perquè els seus ulls brillin davant la bellesa que suposa envoltar-se de persones i famílies diferents». «Les llars poden ser de molts tipus i, quan impera el respecte i l’amor, totes són igual de valuoses i meravelloses», conclouen.

L’escola, per descomptat, s’ha afegit a aquest corrent. En moltes escoles no se celebra el dia del pare i de la mare, sinó el dia de les famílies, un terme molt més inclusiu. Cada 15 de maig, sota el paraigua de l’ONU, se celebra el Dia Internacional de les Famílies, concepte que s’ha transformat en les últimes dècades i que continua sent la unitat bàsica de la societat.