Represa política

Arrenquen els plens al Congrés mentre s’estudia augmentar-ne l’aforament

El preu de la llum estarà entre els plats forts de la pròxima jornada

Arrenquen els plens al Congrés mentre s’estudia augmentar-ne l’aforament
2
Es llegeix en minuts

El Congrés reprèn aquest dilluns la seva activitat plenària en el nou curs polític, celebrant excepcionalment un ple per convalidar un reial decret sobre protecció social que expira aquest dia, i ho fa en una setmana en què s’estudiarà augmentar l’aforament de diputats del 50% actual al 75%.

A les 15.00 hores començarà la sessió amb la convalidació d’aquest reial decret sobre mesures de protecció social per fer front a situacions de vulnerabilitat social i econòmica.

S’ha aprofitat també la sessió per incloure en l’ordre del dia altres debats, entre els quals el de totalitat del projecte de llei pel qual es va crear el Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric, en un moment en què fa setmanes que el preu de la llum està desbocat.

Dimarts continuarà el ple, entre altres coses, amb una proposició no de llei del PSOE sobre els atacs violents i els actes d’intolerància i discriminació contra les persones LGTBI, que es produeix després de la polèmica sobre l’agressió falsa al barri madrileny de Malasaña, i una altra del PP relativa a desbloquejar els 7.000 milions d’euros d’ajudes directes per salvar el teixit productiu.

La setmana es completa amb la sessió de control al Govern dimecres, a la qual assistirà Pedro Sánchez, que haurà d’enfrontar-se a l’artilleria de l’oposició per les històriques pujades del rebut elèctric i la taula de diàleg amb Catalunya, que se celebrarà a finals de setmana entre incerteses sobre el seu futur.

D’altra banda, els portaveus parlamentaris estudiaran si cal augmentar fins al 75% –ara està al 50%– l’aforament dels diputats que poden estar presencialment a l’hemicicle i en les comissions, i fins al 100% en les votacions, tal com contempla un informe dels serveis de la cambra.

Els partits, així com la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, veuen amb bons ulls aquest increment dels parlamentaris tenint en compte la situació actual de la pandèmia i l’avenç de la vacunació, per sobre del 73% de la població susceptible de ser immunitzada.

En tot cas, ho aniran estudiant al llarg d’aquests dies abans de prendre una decisió, tot i que la idea és anar recuperant progressivament l’aforament fins a arribar als 350 diputats que té la Cambra.

Notícies relacionades

De moment, el Partit Popular s’ha posicionat a favor que tots els diputats puguin acudir ja a l’hemicicle, així com tots els mitjans que desenvolupen la seva activitat al Congrés, mentre que Vox està d’acord amb incrementar l’aforament de parlamentaris fins al 75% i eliminar també totes les restriccions als periodistes.

Altres grups polítics no s’han pronunciat al detall sobre quina posició tenen sobre aquest tema.