Predicció meteorològica

La setmana comença amb possibles precipitacions a gairebé tot Espanya

  • A Catalunya s’esperen xàfecs acompanyats de tempesta principalment a Lleida a partir de dilluns al migdia

La setmana comença amb possibles precipitacions a gairebé tot Espanya
9
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu per demà dilluns possibles precipitacions a gairebé tot el país, principalment en forma de xàfecs acompanyats de tempesta estenent-se de sud-oest a nord-est.

L’Aemet indica la possibilitat de xàfecs i tempestes localment fortes o persistents en zones del nord-oest peninsular, l’oest del sistema Central i al voltant del Pirineu, a més de vent amb ratxes molt fortes en zones de muntanya de la Península.

És probable la influència d’una borrasca atlàntica situada a l’oest de la Península, amb un marge d’incertesa quant a la seva posició, desplaçament i intensitat, per la qual cosa són possibles precipitacions a gairebé tot el país, principalment en forma de xàfecs acompanyats de tempesta estenent-se de sud-oest a nord-est.

Els xàfecs seran més probables al nord del vessant atlàntic, l’interior sud-est i el Pirineu, i poden ser localment forts o persistents en zones del nord-oest peninsular, l’oest del sistema Central i al voltant del Pirineu.

No obstant, és poc probable que arribin a les Balears, el litoral sud-est peninsular o Melilla, on només hi hauria abundant nuvolositat de tipus mitjà i alt.

A les Canàries s’espera un augment de la nuvolositat, predominantment amb núvols mitjans i alts i possibles precipitacions, en principi febles i disperses, però no es pot descartar que siguin més intenses, en forma de xàfec amb tempesta.

A més, no es descarta pols en suspensió en gran part de la Península, tampoc boires matinals al baix i mig Ebre i l’àrea mediterrània oriental, ni alguna boira costanera a Astúries o l’Alboran.

Les temperatures diürnes baixaran a les Canàries i en gran part de l’interior peninsular, més acusadament a l’oest de l’altiplà, podent pujar a l’extrem nord i les Balears. Es podrien superar els 34 graus al Guadalquivir.

El vent predominarà de component sud amb ratxes fortes a la major part de la Península, amb possibles ratxes molt fortes en zones de muntanya.

A l’àrea mediterrània oriental el vent bufarà del sud-est i, amb un marge d’incertesa, a l’Alboran bufarà de llevant amb intervals forts, acabant fent remolins a l’Estret al sud-oest.

A les Canàries, predominarà el vent fluix variable amb intervals de vent de l’oest i nord-oest.

Predicció per comunitats autònomes:

- GALÍCIA: Intervals de núvols mitjans i alts al matí, augmentant a ennuvolat o tapat durant la tarda de sud a nord amb xàfecs i tempestes ocasionals, que podrien ser puntualment fortes i acompanyades de calamarsa en zones de l’interior.

Les temperatures mínimes amb pocs canvis, o en lleuger ascens a la meitat est, i les màximes en lleuger ascens a A Mariña de Lugo i en descens a la resta, que serà acusat sobretot a l’interior de la Corunya i Pontevedra.

El vent serà fluix variable, tendint i augmentant temporalment durant les hores centrals a component oest al litoral nord i a sud a les altres zones.

- ASTÚRIES: Intervals de núvols mitjans i alts, augmentant durant la segona meitat del dia a ennuvolat amb probabilitat de xàfecs i tempestes ocasionals, que serà baixa al litoral oriental i més alta a l’interior de la meitat occidental, on podrien ser puntualment fortes i acompanyades de calamarsa.

Les temperatures mínimes aniran en ascens i les màximes en augment al litoral oriental, descens a la zona sud-occidental i amb pocs canvis a la resta. Al litoral, el vent serà de l’est tombant cap a l’oest; a les altres zones, vent fluix variable tendint a component sud, augmentant a la serralada amb intervals forts.

- CANTÀBRIA: Ennuvolat o intervals ennuvolats de núvols mitjans i alts, sense descartar-se pluges febles i xàfecs ocasionalment acompanyats de tempesta, que seran més probables i intensos al sud.

Les temperatures mínimes aniran en ascens; les màximes en ascens a la meitat septentrional i sense canvis a la resta. El vent serà de l’est tombant a component sud al matí i a l’oest a la tarda al litoral; vent fluix variable amb predomini de component sud a l’interior, amb intervals més intensos a la serralada.

- PAÍS BASC: Ennuvolat o intervals ennuvolats de núvols mitjans i alts, sense descartar-se pluges febles i xàfecs ocasionalment acompanyats de tempesta, que seran més probables i intensos a l’interior. No es descarten boires i algun banc de boira a la meitat sud.

Les temperatures mínimes aniran en ascens; les màximes en ascens al litoral i sense canvis o en lleuger descens a la resta. El vent bufarà de l’est girant al sud al llarg del matí i a component oest al final del dia al litoral; vent fluix de component sud a l’interior, amb intervals més intensos la primera meitat del dia.

- CASTELLA I LLEÓ: A l’est i el nord-est poc ennuvolat amb intervals de núvols mitjans i alts, tendint a ennuvolat o tapat amb probables xàfecs que podran anar acompanyats de tempesta.

A la resta hi haurà intervals ennuvolats tendint a ennuvolat o tapat, amb pluges o xàfecs ocasionalment amb tempesta, que podran ser localment forts, mentre a l’extrem sud-oest i a Sanabria poden ser persistents.

Les temperatures mínimes pujaran i les màximes sense canvis al nord i en descens a la resta, que podrà ser notable al sud-est. Vents de component sud, amb ratxes fortes, i molt fortes al sud-oest.

- NAVARRA: Ennuvolat o intervals ennuvolats de núvols mitjans i alts, amb pluges febles i xàfecs ocasionalment acompanyats de tempesta, que seran més probables i intensos al nord-est. No es descarten boires i bancs de boira matinals al terç sud.

Les temperatures mínimes aniran en ascens, excepte al nord-est on es mantindran sense canvis o en lleuger descens; les màximes sense canvis o en lleuger ascens al terç nord i en descens a la resta. El vent bufarà fluix del sud i el sud-est amb intervals més intensos al nord-oest, on no es descarten ratxes molt fortes.

- LA RIOJA: Poc ennuvolat amb intervals de núvols mitjans i alts, tendint a ennuvolat o tapat amb probables xàfecs que podran anar acompanyats de tempesta.

Les temperatures mínimes en ascens i les màximes sense canvis a la Ribera i en descens a la resta. Els vents seran de component sud a la Ibèrica i del sud-est a la Vall, amb ratxes fortes.

- ARAGÓ: Intervals ennuvolats tendint a ennuvolat o tapat. A la tarda s’esperen xàfecs ocasionals acompanyats de tempesta, principalment al terç nord on poden ser localment forts, i menys probables a la resta.

A Saragossa i Terol, temperatures mínimes en lleuger ascens i màximes en descens; temperatures sense canvis a Osca. El vent serà fluix variable amb intervals del sud-oest moderat al migdia a la Ibèrica i del sud-est moderat a les Cinco Villas.

- CATALUNYA: A Tarragona i Barcelona, intervals ennuvolats amb núvols baixos i boires matinals. A la resta, intervals de núvols alts, tendint a Lleida i el Pirineu de Girona a ennuvolat a la tarda.

A partir del migdia s’esperen xàfecs acompanyats de tempesta, principalment a Lleida, on poden ser localment forts, i amb menor probabilitat a Tarragona, l’oest de Barcelona i el Pirineu de Girona. Les temperatures mínimes no experimentaran canvis significatius, mentre que les màximes aniran en ascens al nord-est. El vent serà de component sud fluix amb tendència a moderat al litoral a la tarda.

- EXTREMADURA: Intervals ennuvolats, tendint a ennuvolat o tapat. Al terç sud s’esperen probables xàfecs que podran anar acompanyats de tempestes. A la resta pluges o xàfecs, acompanyats de tempestes, que poden ser localment fortes i persistents.

Les temperatures mínimes sense canvis al terç nord i en ascens a la resta i màximes en descens notable. Els vents bufaran del sud o el sud-est, amb ratxes fortes, o molt fortes al nord.

- COMUNITAT DE MADRID: Nuvolositat alta al principi, augmentant aviat a ennuvolat o tapat. Possibilitat de calima. Xàfecs dispersos i tempestes ocasionals a la tarda, que seran més intenses i freqüents a la serra i menys probables com més al sud-est de la comunitat.

Les temperatures mínimes sense canvis a la serra i en ascens a la resta, més acusat com més al sud-est; màximes en descens notable. El vent, en general fluix, de component sud, amb intervals més intensos a la serra en les hores centrals, acabant amb remolins a nord-est i est.

- CASTELLA-LA MANXA: Cel ennuvolat o tapat amb núvols mitjans i alts, amb xàfecs i tempestes dispersos, que seran més intensos i freqüents a la meitat nord-oest de la comunitat i l’àrea de la serra d’Alcaraz, podent ser localment forts i ocasionalment amb calamarsa al nord-oest de Toledo. Possibilitat de calimes.

Les temperatures mínimes en ascens i les màximes en descens, que serà notable a bona part de Toledo i al sud-oest de Guadalajara. El vent, en general fluix, amb predomini de component sud, més intens al sud-oest en les hores centrals del dia.

- COMUNITAT VALENCIANA: Intervals ennuvolats. Boires matinals. A l’interior, probables xàfecs acompanyats de tempesta en les hores centrals del dia.

Les temperatures mínimes sense canvis significatius; les màximes en descens a Alacant i València. El vent serà fluix amb predomini de component sud i intervals de moderat al litoral a la tarda.

- MÚRCIA: Cel amb intervals de núvols mitjans i alts, sense descartar xàfecs ocasionals a l’interior durant la tarda, que poden anar acompanyats d’algunes tempestes, més probables a la serra.

Les temperatures màximes en descens a l’interior i amb pocs canvis a la resta. Els vents seran variables fluixos, en règim de brisa.

- ILLES BALEARS: Cel poc ennuvolat o clar augmentant a partir del matí a ennuvolat o tapat amb núvols mitjans i altes. Boires matinals. Les temperatures amb pocs canvis i el vent bufarà de component sud en general fluix.

- ANDALUSIA: Cel amb intervals de núvols mitjans i alts, augmentant a ennuvolats a la tarda; no es descarten xàfecs ocasionals, que poden anar acompanyats d’algunes tempestes, més probables a la serralada Bètica.

Les temperatures mínimes en ascens; les màximes sense canvis al litoral i en descens a l’interior. Els vents seran de llevant al vessant mediterrani, i de component sud a la resta, amb ratxes molt fortes ocasionals a les serralades Bètica i d’Aracena.

- CANÀRIES: Cel ennuvolat amb predomini de la nuvolositat mitjana i alta. A les illes occidentals s’aniran obrint àmplies clarianes a la tarda i hi haurà intervals de núvols baixos al nord i el nord-oest a primera i última hora.

Notícies relacionades

Probabilitat de precipitacions febles o moderades i de caràcter ocasional a les illes orientals durant la segona meitat del dia, que poden ser en forma de xàfec. No es descarta alguna precipitació a les illes occidentals, però de forma més aïllada i feble.

Les temperatures en descens de lleuger a moderat, que serà més significatiu en zones d’interior. El vent bufarà de component oest de fluix a moderat, més intens a les zones altes. Als cims centrals de Tenerife, vent fort del sud-oest amb probables ratxes molt fortes que poden superar els 90 quilòmetres per hora. 

Temes:

Pluges