Coronavirus

Dinamarca, primer país de la UE en eliminar totes les restriccions contra la Covid

Público para presenciar el partido de fútbol entre Dinamarca e Israel

Público para presenciar el partido de fútbol entre Dinamarca e Israel / Mads Claus Rasmussen (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Aquest divendres Dinamarca ha tornat a la normalitat després que avui fossin eliminades les últimes restriccions imposades per la pandèmia de coronavirus, seguint l’anunci fet a finals d’agost pel Govern. Així el país escandinau es converteix en el primer estat de la Unió Europea en fer aquest pas.

La desaparició de les restriccions estava prevista per a l’1 d’octubre, però es va avançar tres setmanes a causa que les autoritats consideren controlada l’epidèmia i per l’alt nivell de població vacunada, més del 73%.

Dinamarca ja havia eliminat les mascaretes a interiors al juny i, des de l’1 de setembre, s’havien aixecat les limitacions d’aforament per a grans esdeveniments i reobert les discoteques, tot i que encara era necessari presentar un «passaport Covid» per accedir a alguns llocs.

Aquesta exigència ha desaparegut avui, dia en què expira la categorització del coronavirus com una malaltia crítica per a la societat, que havia fet possible introduir moltes restriccions i l’eliminació de la qual reclamaven la majoria de partits.

Més vacunats i menys morts

Dinamarca presenta unes de les xifres de vacunació més altes del món: el 75,7% de la població total ha iniciat el procés (més del 86% dels majors de 12 anys) i el 73,1%, l’ha completat, segons les últimes dades oficials.

La taxa de nous casos per 100.000 habitants els últims 14 dies és de 192,35, d’acord amb el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), mentre l’ocupació hospitalària segueix en nivells moderats.

Una mica més de 2.600 persones han mort per Covid-19, amb una taxa de mortalitat de 44,70 per 100.000 habitants, segons el recompte de la universitat nord-americana Johns Hospkins, la quarta part que Espanya i una de les xifres més baixes d’Europa.

«El dia a dia de nou és el mateix, però això no significa que no hi hagi perill. En l’últim any i mig el virus ha mutat moltes vegades, per això no puc garantir res. Però comparada amb molts altres països, Dinamarca és en un bon lloc», ha dit avui el ministre de sanitat, Magnus Heunicke.

Sense confinament

Igual que la resta de països nòrdics, Dinamarca no va confinar la seva població ni va imposar les mascaretes en exteriors, tot i que sí que va aprovar un ampli tancament de la vida econòmica i social durant la primera i segona onades del coronavirus.

Notícies relacionades

Però les autoritats daneses han mantingut controlada l’epidèmia en nivells moderats o baixos d’hospitalització i morts des de febrer, gràcies a una estratègia basada en tests massius, rastreig de contactes i seqüenciació de proves.

Així, a l’abril va iniciar una lenta desescalada que va rebre un impuls des de juny, quan van ser eliminades les mascaretes en interiors excepte en el transport (sota certs supòsits), recolzada sobretot en la introducció d’un «passaport Covid».