Educació

El Govern central destinarà 1.200 milions dels fons europeus a la nova llei de l’FP

Sánchez reclama recolzament «per a una llei de país, clau de volta per a l’ocupabilitat dels joves»

Uns nois en un taller d’un centre de formació professional.

Uns nois en un taller d’un centre de formació professional. / ARXIU / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts

El president del Govern central ha anunciat aquest migdia a la Laboral de Gijón les grans xifres de la nova llei de formació professional, que es dotarà de 5.500 milions fins a l’any 2023, amb més de 1.200 procedents dels fons europeus de recuperació, reconstrucció i resiliència. Pedro Sánchez ha demanat el recolzament de la resta de partits per a «una llei de país» que inicia ara la seva tramitació al Congrés i que ha definit com «la clau de volta» per a un nou sistema d’FP, que ha de «millorar i modernitzar l’ocupabilitat dels joves», en una breu compareixença, sense preguntes, en què ha estat acompanyat de les ministres d’educació i FP, Pilar Alegría, i d’Indústria i Ocupació, Reyes Maroto i del president del Principat, Adrián Barbón i l’alcaldessa de Gijón, Ana González.

Pedro Sánchez va destacar que la nova formació professional «serà tota dual» i apostarà per «la igualtat d’oportunitats» per fer la funció d’«ascensor social» en què els joves puguin desenvolupar «la seva capacitat intel·lectual amb una educació de qualitat que generi ciutadans creatius, lliures, autònoms i amb capacitat de saber entendre el món on viuen». També va valorar «el consens que ha suposat l’elaboració d’aquest projecte de llei, que s’ha parlat amb els sindicats, els empresaris i les comunitats autònomes». El President va traslladar aquesta declaració d’intencions després d’una visita al Centre Integrat d’FP de la Laboral, un dels vuit que hi ha a Astúries, on va poder xerrar i conèixer les inquietuds d’alguns dels estudiants del centre. Sánchez també ha assenyalat «l’objectiu molt ambiciós d’assolir els 3 milions d’acreditacions professionals», després de recordar que al període 2009-2019 se n’havien registrat 300.000 i en els últims dos anys «s’ha arribat a les 500.000».

Notícies relacionades

La coincidència amb l’inici del nou curs lectiu 2021-2022 va donar peu al president Sánchez per destacar les diferències amb l’arrencada de l’any passat «quan no sabíem si els nostres podrien anar a classe, tot i que l’esforç de tots ha fet possible tenir oberts el 99 per cent de les aules, tot i que fos de manera semipresencial, amb una educació el més digna i potent possible en la pandèmia». Un esforç que va agrair a tota la comunitat educativa, des del professorat a l’alumnat passant per les famílies. I va recalcar que «avui comencem una etapa nova, amb més garanties» gràcies, va dir, a la vacunació «que va començar el 27 de desembre amb la primera dosi que va rebre l’Araceli a Guadalajara». El president va agrair l’esforç dels professionals sanitaris i de la ciutadania que han fet d’Astúries «una de les autonomies al capdavant en vacunació, que ja té a més del 81% de la població amb la pauta completa» i va afirmar que «la vacunació no és només un dret, és un també deure».

Pedro Sánchez va dedicar les primeres paraules de la seva compareixença a mostrar el seu suport a la població que pateix agressions per la condició sexual, fent referència a la denúncia falsa a Malasaña (Madrid). «La meva solidaritat, carinyo i empatia a les persones LGTBIQ. És veritat que s’ha tractat d’una denúncia falsa, però això no pot impedir-nos veure la realitat que pateixen persones de diferent orientació sexual pel fet de ser com són». Sánchez va assenyalar la necessitat d’avançar en la consideració com a delicte d’odi dels atacs a la comunitat LGTBIQ.