Salut mental

Catalunya impulsa un pla per reduir els suïcidis i intents un 15% el 2030

  • El 2019, hi va haver 441 suïcidis i 2.600 persones van patir trauma o dol, segons dades de la Conselleria de Salut

  • El pla preveu una atenció especial a les víctimes de violència o abús, gent gran, malalts crònics, persones discapacitades i pacients amb dolor extrem

Catalunya impulsa un pla per reduir els suïcidis i intents un 15% el 2030
2
Es llegeix en minuts

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha presentat aquest dijous un pla de prevenció dels suïcidis amb l’objectiu de reduir per a l’any 2030 la taxa de temptatives i de mort autoinfligida en més d’un 15% –més d’un 20% en determinats col·lectius. Argimon ha insistit que el punt de partida d’aquestes actuacions passa per «trencar tabús i fer més èmfasi en l’acompanyament i el suport, tant als mateixos supervivents com al seu entorn», segons ha informat el departament en un comunicat.

Una de les principals línies d’actuació serà la de promoure accions de prevenció i control de la conducta suïcida «per donar una resposta adequada a cada situació i rebaixar l’estigma de la societat». També incorporarà l’atenció als supervivents, la família i els professionals, i s’activaran els circuits de derivació a recursos de suport comunitaris, com les entitats de supervivents. Així mateix, potenciarà els punts d’activació i la millora de la qualitat del Codi Risc Suïcidi, un instrument de monitoratge i seguiment de les persones amb conductes suïcides.

Es revisarà el procediment d’aquest codi de risc en serveis d’urgències generals i altres serveis que no són de salut mental, per adequar-lo a les bones pràctiques i s’articularà el telèfon 061 com a «via per a l’atenció no presencial».

Col·lectius clau

Notícies relacionades

Hi haurà formació multisectorial –a professionals de l’atenció primària, educació social, centres penitenciaris i justícia juvenil– i es reforçaran accions per millorar la detecció i abordatge en víctimes de violència, abús o situacions límit, persones grans, malalts crònics, persones discapacitades, pacients amb dolor extrem o malaltia avançada i altres col·lectius vulnerables. El pla preveu crear una comissió de seguiment interdepartamental, un dels objectius de la qual serà crear un sistema que integri el conjunt de dades de tots els agents implicats en l’atenció al suïcidi.

A Catalunya hi va haver 441 suïcidis el 2019, dels quals un 73% van ser homes, i més de 2.600 persones van patir conseqüències traumàtiques i de dol; la taxa és més alta en persones amb condicions socioeconòmiques desfavorables i hi ha més temptatives de dones que d’homes. El suïcidi és la primera causa de mort no natural en el conjunt d’Espanya des de fa més d’una dècada i el seu impacte s’ha vist més agreujat encara per la pandèmia del coronavirus. Segons les dades oficials aportades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 2019 van morir 3.671 persones per suïcidi (2.771 homes i 900 dones). El nombre de morts per aquesta causa va créixer un 3,7% respecte a l’any anterior. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), són més de 800.000 persones les que moren per suïcidi a l’any al món, convertint-se també en la primera causa a Espanya de mort no natural en persones joves d’edats compreses entre els 15 i els 29 anys (307 morts per suïcidi l’any 2019).