Vacunes

Les comunitats trucaran als immunodeprimits greus per a la dosi addicional

  • La ministra Darias anuncia que a partir de demà es podrà inocular el sèrum a aquests pacients

Les comunitats trucaran als immunodeprimits greus per a la dosi addicional
2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La dosi addicional de la vacuna contra la Covid que rebran els pacients en situació de greu inmunosupressió –ja sigui per un trasplantament d’òrgan sòlid o medul·la òssia o per rebre alguns tractaments oncològics– es podrà administrar a partir de demà. Així ho acaba d’anunciar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després de reunir-se amb els consellers i conselleres autonòmics en la trobada setmanal de seguiment de la pandèmia. Seran els serveis de salut de les comunitats autònomes els que es posin en contacte amb els pacients, que estan «perfectament identificats i localitzats» i el nombre dels quals podria pujar a unes 100.000 persones a tot Espanya. D’aquestes, unes 15.000 són a Catalunya, segons ha explicat la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas.

La ponència de vacunes continua estudiant si és necessari ampliar l’administració del sèrum a altres segments de la població. De moment, només hi ha llum verda per als immunodeprimits greus. Més endavant es veurà si l’evidència científica corrobora la necessitat que rebin dosis addicionals altres persones, per exemple, la gent gran, que és la més vulnerable al coronavirus.

Respecte a la sol·licitud del Govern català d’implantar en l’àmbit estatal (les comunitats no tenen armes legals per fer-ho) el passaport Covid per poder disfrutar dels serveis de cultura i oci, la ministra no s’hi ha mostrat a favor. Malgrat que alguns països europeus sí que han posat en marxa aquesta mesura per entrar als restaurants, Darias ha assegurat que l’ús legal del passaport Covid està regulat pel Parlament Europeu i que l’objectiu del Govern d’Espanya és seguir amb la vacunació perquè tota la població tingui «les mateixes oportunitats».

La vacunació –amb un 73% de la població amb la pauta completa– permet mirar amb cert optimisme l’evolució de la pandèmia, que continua a la baixa. Si la setmana passada la incidència era de 233 per 100.000 habitants, aquesta setmana –per fi– ha baixat a 150, la qual cosa significa estar en una situació de risc mitjà i no alt. Respecte als joves amb edats compreses entre els 12 i els 19 anys, Darias ha destacat l’«excel·lent comportament» que han tingut de cara a la immunització ja que el 77% té, almenys, una dosi mentre que la pauta completa arriba al 45%.

Notícies relacionades

Malgrat la tendència a la baixa, la ministra ha recordat la necessitat de continuar mantenint precaucions, especialment amb la població no immunitzada, els menors d’11 anys. Malgrat això, Darias s’ha mostrat convençuda que el curs escolar presencial serà un èxit.

Fonts autonòmiques han explicat que en la reunió també s’ha posat sobre la taula la necessitat de traçar una estratègia per dotar de més recursos l’atenció primària, que cada vegada està pitjor i té menys mitjans. El pla ja existia abans de la pandèmia, però va quedar aparcat.

Temes:

Coronavirus