Trajectòria poc habitual

Alerta davant la possible arribada d’un cicló tropical a les Canàries la setmana vinent

  • El pas del cicló deixarà nuvolositat, onatge i un descens tèrmic de les temperatures

Alerta davant la possible arribada d’un cicló tropical a les Canàries la setmana vinent

Meteored

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Meteoròlegs d’eltiempo.es i Meteored han alertat de l’arribada d’un cicló tropical a les Canàries la setmana vinent a causa d’una ona tropical o ona de l’est procedent de l’interior de l’Àfrica, que podria donar lloc a un nou cicló tropical a l’Atlàntic aquest cap de setmana, segons les previsions actuals.

Aquest cicló tropical podria seguir una trajectòria poc habitual ja que, mentre que el més normal és que aquests ciclons avancin en direcció oest, cap a l’altre costat de l’Atlàntic, sembla que aquest sistema podria desplaçar-se cap al nord i tenir un recorregut curt com a sistema tropical.

A la seva web, eltiempo.es precisa que, tot i que el pronòstic actual no apunta que el cicló es dirigeixi cap a l’arxipèlag, hi pot haver canvis significatius en els pròxims dies. De fet, indiquen que en l’última actualització s’ha reduït la probabilitat que el cicló tropical format durant el pròxim cap de setmana es dirigeixi cap a les Canàries i és ara inferior al 5%, quan anteriorment era de més del 10%. No obstant, afegeix, tot i que el cicló no afecti de forma directa les illes Canàries, sí que podrien notar-se alguns efectes per la seva presència relativament pròxima com un augment de la nuvolositat i l’onatge, així com un descens tèrmic que acabi amb les altes temperatures que s’estan registrant a l’arxipèlag aquesta setmana.

Trajectòria anòmala

«En menys d’una setmana podria generar-se al sud de les Canàries un si de baixes pressions, possiblement un cicló tropical, i presentar una trajectòria anòmala acostant-se més de l’habitual a l’arxipèlag», afegeix per la seva banda Francisco Martín, expert de Meteored. Martín detalla que el cicló tindria el seu origen en una ona africana activa de l’est, un dels principals sistemes sinòptics que ocorren durant l’estació d’estiu al nord de l’Àfrica tropical i a l’Atlàntic nord-tropical. Es tracta d’unes importants ones que s’estenen cap a l’oest i que deixen xàfecs que de vegades causen grans impactes a l’Àfrica, al ser devastadors. A més, aquestes ones sovint són precursors de ciclons tropicals a la conca de l’Atlàntic tropical. En aquest context, explica, entre els dies 11 i 13 de setembre podria desenvolupar-se al sud de l’arxipèlag canari un cicló tropical a causa d’una d’aquestes ones actives de l’est, que s’està desenvolupant sobre el centre-nord de l’Àfrica i pot saltar a l’Atlàntic.

Aquest tipus de ciclons solen moure’s cap a l’interior de l’Atlàntic tropical i tracen una trajectòria inicial cap a l’oest. En canvi, el cicló previst podria ser de curt recorregut, situant-se contigu a la costa africana mentre es mou cap al nord, quedant potser al sud de l’arxipèlag canari (encara no es pot dir que hagi d’afectar les illes).

Al no haver-hi encara un ampli consens, alguns models globals no estan alertant d’aquest cicló. De fet, el centre especialitzat d’huracans (NHC) de Florida no ha ofert cap predicció al respecte. Per això, si arribés a produir-se, Meteored indica que es tractaria d’una anomalia dins dels ciclons tropicals atlàntics que solen desenvolupar-se al setembre a partir d’ones africanes d’est i que, mentre es traslladen cap a l’Atlàntic, les Antilles o el nord d’Amèrica, experimenten una ciclogènesi tropical per la qual cosa es tractaria d’un sistema tropical rar i de curta durada.

¿Què és una ona tropical?

Notícies relacionades

Una ona tropical és una àrea inestable de baixa pressió relativa que es dona als tròpics, que solen tenir associats desenvolupaments ennuvolats i tempestes. El seu desplaçament és d’est a oest, seguint la circulació dels alisis. A l’arribar a l’oceà, si les condicions són favorables, poden organitzar una circulació tancada i formar tempestes tropicals o huracans. Són les responsables de la major part dels grans huracans a l’Atlàntic.

L’evolució d’aquest pronòstic s’enfronta a una situació meteorològica de gran incertesa a l’Atlàntic nord per la presència de l’huracà ‘Larry’ i la seva futura evolució. En aquests moments, ‘Larry’ continua desplaçant-se per l’Atlàntic centre i oest, mentre es desplaça cap al nord. Allà interactuarà amb un màxim de vent vinculat a un tàlveg en el seu procés d’extratropicalización (conversió a una borrasca «normal»). Al seu torn, el centre de baixes pressions del sud de Groenlàndia i Islàndia trencarà el patró de l’anticicló de latituds altes, cosa que obligarà l’anticicló de les Açores i les Bermudes a situar-se més al sud i a l’oest. Així es podria obrir un passadís a l’est de l’anticicló que provocaria temporalment que les baixes tropicals emergeixin de l’Àfrica cap al nord, vorejant la costa.