Accés a la universitat

El TSJC prohibeix identificar alumnes que facin la selectivitat en castellà

A1-114127346.JPG

A1-114127346.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat que s’entreguin les proves de selectivitat en castellà, català i aranès en la convocatòria extraordinària de setembre sense que s’identifiquin els alumnes ni s’anoti quina és l’opció elegida. La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC així ho ha remarcat al considerar que la Generalitat no va complir correctament al juny amb les mesures cautelars dictades arran d’una demanda presentada per l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB) que l’obligava a repartir els exàmens en les tres llengües cooficials de Catalunya «sense preferència per cap d’aquestes».

Els jutges arriben a aquesta conclusió després d’haver analitzat l’informe que van requerir a la Generalitat per conèixer el grau de compliment de la resolució que van dictar ordenant que no es diferenciés els alumnes en funció de l’idioma que escollissin per fer les proves, segons figura en una interlocutòria a la qual ha tingut accés Efe.

Després d’estudiar l’informe, l’alt tribunal català ha requerit la presidenta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC); la consellera d’Investigació i Universitats, Gemma Geis, i el secretari de l’organisme, Josep Ribas, perquè imparteixin instruccions concretes als presidents dels tribunals de les proves de la convocatòria de setembre (que comencen aquest dimarts) a fi que no s’identifiquin els alumnes «segons hagi sigut la seva opció lingüística», ni tampoc s’anoti l’elegida. També ordena que s’ofereixi als professors vigilants, vocals o presidents els enunciats a qualsevol de les llengües cooficials de Catalunya, «sense preferència per cap d’aquestes», ja que –remarca la sala– «aquesta correspon als alumnes per al millor desenvolupament dels seus exercicis». El TSJC prohibeix d’aquesta forma als tribunals de la selectivitat que anotin «nom i cognoms» dels estudiants en funció de l’idioma que escullin o que els «exigeixin qualsevol acte de manifestació a l’aula» sobre això, i els insta a entregar els enunciats «sense que la resta d’alumnes hagin de conèixer com exerceix el seu dret l’examinat, és a dir, l’exercici de la seva llibertat d’opció».

«Anonimat necessari»

A la interlocutòria, la sala considera que el correu electrònic que es va enviar a tots els matriculats en la convocatòria ordinària de juny informant-los que podien sol·licitar els exàmens en qualsevol de les tres llengües cooficials va ser «insuficient per donar compliment al dret de l’alumnat» de no revelar la seva preferència, per la qual cosa, al seu entendre, no es va garantir l’«anonimat» necessari. «No s’han dictat instruccions per garantir l’anonimat del dret d’opció, que, hi insistim, correspon a l’alumne sense haver de significar-se davant avaluadors, i no a l’administració, que ha de ser neutral en un acte tan decisiu per al futur dels estudiants com és la realització de les PAU elegint els enunciats i/o contestant en l’idioma que considerin més adequat, fora de perill de les proves específiques de llengua i literatura», recalca.

D’acord amb l’AEB, el TSJC també ha desestimat la petició del Consell Interuniversitari perquè s’expulsi de la causa l’entitat i ha admès la personació de l’Associació Plataforma per la Llengua-Col·lectiu L’Esbarzer i de les universitats de Barcelona, Girona i la Politècnica de Catalunya. De fet, al juliol el TSJC va decidir que en la convocatòria de setembre es mantindria l’obligació d’oferir els exàmens de la selectivitat en les tres llengües, un extrem pel qual també es va decantar la fiscalia, per a la qual atorgar al castellà i l’aranès un caràcter residual en relació amb el català vulnera l’Estatut i la doctrina constitucional.

Notícies relacionades

Aquesta obligació va portar Geis a acusar el TSJC d’«interferir» en la selectivitat i va establir que les proves es desenvoluparien igual que en els últims anys: els exàmens es van repartir en català i es van entregar en castellà només als alumnes que així ho van sol·licitar.

Per això, l’AEB va denunciar el CIC davant el mateix TSJC per incomplir les mesures cautelars dictades i el va instar a aclarir les condicions dels exàmens de setembre.