El camí de la immunitat

Espanya promet 22,5 milions de vacunes a països de l’Amèrica Llatina

A1-120066260.jpg

A1-120066260.jpg / LEONARDO MUNOZ (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha avançat aquest dilluns que el Govern espanyol té previst fer una nova donació de 15 milions de dosis de vacunes contra el SARS-CoV-2. Espanya «vol contribuir, com ja ho està fent, complint el compromís del president Sánchez de donar vacunes per a la resta del món», ha dit Darias, al final de la reunió del G-20 de Salut de dos dies que s’ha celebrat des de diumenge a Roma. Després d’haver entregat 6 milions dels 7,5 milions de dosis ja previstes per a l’Amèrica Llatina, el compromís és ara «arribar als 22,5 milions» de dosis donades l’any 2021, ha dit la ministra.

«Hem après moltes lliçons d’aquesta pandèmia, però una és que només actuant junts arribarem més lluny», ha argumentat Darias, que durant la seva estada a la capital italiana va mantenir diverses reunions bilaterals, entre altres amb els representants de l’Argentina, Singapur, de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), del Fons Global, i del Banc Mundial. Més encara, Darias també ha indicat que Espanya continuarà amb la venda de vacunes a altres països, com ja ha ocorregut amb les illes Fiji. «Hem rebut moltes peticions i les analitzarem totes», ha argumentat.

Visiblement satisfeta per les «preguntes i comentaris positius» que ha rebut pels bons resultats de la campanya de vacunació espanyola –que col·loquen Espanya com un dels països amb el percentatge més gran de població vacunada al món–, Darias també ha defensat aquests assoliments. «Estem parlant de xifres espectaculars. Queda ara continuar vacunant, amb la traça de totes les comunitats autònomes, i no posar-nos límits ni més metes que les que ja tenim», ha valorat.

Rebuig minoritari

Notícies relacionades

Referent a això, quan li han preguntat per la possibilitat que Espanya estudiï imposar la vacuna contra el coronavirus de manera obligatòria –com s’està plantejant Itàlia, com a mesura per frenar el moviment antivacunes–, Darias va donar a entendre que això no està actualment en els plans. El motiu és que, a Espanya, «és pràcticament inexistent el rebuig de les vacunes». «Puc donar una dada: a principis de juliol teníem aproximadament un 0,7% de la població que havien rebutjat la vacunació. Estem parlant de xifres absolutament minoritàries», ha emfatitzat, a l’informar que, al contrari, ja són 22 milions els certificats Covid ja emesos al país.

«Fins que no hàgim vacunat tots i cadascun dels espanyols que ho desitgin, el nostre comportament serà el mateix, continuar vacunant», ha dit. D’altra banda, sobre el debat sobre l’eventualitat d’administrar noves dosis per a persones amb sistemes immunitaris debilitats, la ministra ha dit que «caldrà esperar la [decisió de la] Comissió de Salut Pública». En canvi, per a aquells amb sistemes immunitaris normals, Darias ha destacat que «l’EMA (l’Agència Europea de Medicaments) ha dit que no existeix aquesta urgència de tercera dosi o ‘booster’».