Club d’Educació i Criança d’EL PERIÓDICO

Galetes de cigrons i uns altres 4 dinars saludables per al col·le

  • El millor refrigeri és una peça de fruita, però si et ve de gust variar una mica aquí tens unes receptes fàcils

Galetes de cigrons i uns altres 4 dinars saludables per al col·le

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Abans de posar fil a l’agulla, recorda: cuinar saludable comporta el seu temps. Val la pena, això sí. Estàs establint les bases perquè els teus fills i filles tinguin bona salut en el futur. El millor dinar i el millor berenar per als teus fills és la fruita. Sencera. Res de sucs ni batuts. Per molt casolans que siguin. Fruita, fruita i fruita. A més, és el més fàcil. Els fiques una poma a la motxilla del col·le i ja està. Ara bé, si tens temps i ganes, et proposem cinc receptes fàcils perquè facis amb ells.

Galetes de cigrons

Són les cosines germanes del falàfel libanès. I ben fàcils: només cal triturar en un recipient tots els ingredients: un pot de cigrons cuits, mitja ceba, unes quantes branques de coriandre, una mica de gingebre fresc, el suc d’una llimona i un generós raig d’oli d’oliva. I totes les espècies que t’agradin. Per exemple, cúrcuma, comí molt, nou moscada, sal i pebre. Perquè tinguin més consistència, et recomanem afegir uns flocs de civada. Una vegada tinguis la massa, afegeix-li una mica de farina i remou. Fica la massa a la nevera una estona perquè reposi i sigui fàcil de manipular. Treu-la i comença a formar galetes rodones. Ajuda’t de la farina perquè quedin més boniques. Depenent de la potència del teu forn, estaran llestes en uns 30 minuts a 180 o 200 graus. Acabades de treure estan delicioses i cruixents. Aguanten perfectament l’endemà. I fredes són igualment bones.

Paté de tonyina

El venen fet al súper, sí. Però la diferència amb el casolà és abismal. Nosaltres apostem per una recepta original de Juan Llorca, que tunegem una mica. L’ingredient principal és el formatge en crema d’untar. És calòric, així que el fem nosaltres. La nit anterior, agafes quatre iogurts naturals sense sucre i els barreges en un bol. Afegeixes un pessic de sal i ho poses en una gasa (les de nadó són fantàstiques). Fas un nus i el deixes penjant perquè dreni tot el líquid. Al cap d’unes hores el iogurt s’haurà convertit en un fabulós formatge crema. Com més el deixis, més espès serà. Després, el bats al costat d’una llauna de tonyina al natural i li afegeixes un o dos pebrots vermells de pot i uns tomàquets secs hidratats. L’untes en pa integral i tens l’entrepà perfecte.

Paté de pebrots

Un berenar vegà que té gust de sobrassada. Tritures dos grapats d’ametlles crues al costat d’un parell o tres de tomàquets secs hidratats i la mateixa quantitat de pebrots vermells de pot. Li afegeixes un rajolí d’oli d’oliva verge extra, una generosa quantitat de pebre vermell i una miqueta de sal (opcional). Ja ho tens.

Nocilla sense sucre

Tan fàcil com la recepta anterior. Poses a la batedora tres grapats d’avellanes torrades sense sal, li afegeixes una culleradeta de cacau pur en pols i una mica de llet sencera. Bat fins a formar una crema que es pugui untar. Si la notes amarga, posa-li un dàtil (un, no 20, que els dàtils són sucre, com la mel, el xarop d’atzavara i la panela).

Farinetes de civada

Agafa un pot i posa-hi una generosa quantitat de flocs de civada. Aboca-hi llet sencera fins a cobrir-los i una mica més. Afegeix canyella, una miqueta d’essència de vainilla, la ratlladura d’una llimona i cacau pur en pols. Tapa el pot i remena’l. Fica’l a la nevera i deixa’l-hi tota la nit. L’endemà, ja estarà llest aquest ‘porridge’ saludable per menjar amb cullera.