Consell Interterritorial

Sanitat amplia l’aforament en estadis de futbol i pavellons de bàsquet

  • Govern i autonomies pacten fixar una ocupació màxima del 60% en exteriors i del 40% en interiors, malgrat que Catalunya hi vota en contra

Sanitat amplia l’aforament en estadis de futbol i pavellons de bàsquet

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La cobertura de la vacunació (amb el famós 70% de la població amb la pauta completa) i la tendència descendent que s’observa en les últimes setmanes (la gravetat de la cinquena onada ha sigut molt més baixa i la letalitat no té res a veure amb la que es va registrar en els inicis de la pandèmia) han animat el Ministeri de Sanitat i les comunitats a permetre l’augment dels aforaments en els esdeveniments esportius, com a mostra que les coses van tornant, a poc a poc, a la normalitat.

Els estadis de futbol i els pavellons de bàsquet podran tenir un màxim del 60% als exteriors i del 40% als interiors durant el setembre. Aquests són els percentatges màxims. Si alguna comunitat els vol reduir, ho podrà fer perfectament. El que no canvia és l’ús de la mascareta per al públic, que segueix sent obligatòria. Així ho ha anunciat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després de la reunió amb els consellers al Consell Interterritorial. Algunes autonomies, com Catalunya, no s’han mostrat a favor de la flexibilització dels aforaments i hi han votat en contra. Segons la seva opinió, no és el moment d’ampliar el nombre de persones en els esdeveniments esportius, sinó de continuar amb la prudència, informa Efe.

Sobre la dosi de reforç, Darias ha avançat que l’Agència Europea del Medicament (EMA) i la ponència de vacunes tenen una posició «coincident». Aquesta tercera punxada (que seria segona en cas d’haver rebut la monodosi de Janssen) no és urgent, però sí una recomanació per a les persones amb un sistema immunitari «més compromès». Per exemple, pacients que s’hagin sotmès a algun trasplantament. En tot cas, la tercera entrega del sèrum es tornarà a estudiar la setmana que ve en la comissió de salut pública. Una vegada aquest organisme hagi valorat i emès un dictamen, el Govern prendrà una decisió juntament amb les autonomies.

«Sense abaixar la guàrdia»

La titular de Sanitat ha destacat que l’avanç contra la pandèmia és gradual i que el virus continua sent-hi. «No s’ha d’abaixar la guàrdia», ha remarcat, malgrat que la seva compareixença ha destil·lat un to optimista. La cinquena onada ha sigut greu, però la tendència és descendent a tot Espanya des de fa cinc setmanes. Ara mateix, l’índex de contagis continua sent de risc: 225 casos per 100.000 habitants. No obstant, la vacunació fa que la realitat no sigui tan dura i crua com en les anteriors onades.

El 70% de la població –un compromís del president del Govern, Pedro Sánchez– ja té la pauta completa mentre que el 76% disposa, almenys, d’una dosi. Aquest 70% se suposa que implica l’habitual immunitat de grup, però la variant delta fa que molts experts concloguin que la cobertura de la vacuna hauria de ser bastant més gran.

De les 6.623 persones que es mantenen hospitalitzades ara mateix a tot Espanya, 1.518 ho estan en una uci. «Continuem cridant a la responsabilitat individual i col·lectiva. I també a la prudència», ha destacat després de recordar que la variant delta –la dominant en aquesta cinquena onada– es transmet amb molta més facilitat i no requereix un contacte estret tan llarg.

Notícies relacionades

Amb la imminent tornada al col·le, un altre tema que preocupa és la immunització dels joves. Darias ha explicat que hi ha una àmplia cobertura entre la població de 12 a 19 anys i que, per tant, els centres educatius tornaran a ser aquest any un lloc segur davant la Covid, com ho va ser en el curs passat, en què amb prou feines el 0,4% de les aules van tancar per casos de contagis. 2,7 milions de persones amb edats compreses entre els 12 i els 19 ja tenen, almenys, una dosi de la vacuna (70%) mentre que la pauta completa arriba al 27%. Malgrat l’optimisme del Govern central, algunes comunitats, com Euskadi i Catalunya, han fet serioses crides als joves perquè acudeixin als centres de vacunació.

Espanya, ha dit Darias, és un referent mundial pel que fa als sèrums de la Covid. «Això ha sigut un èxit col·lectiu, un èxit de país. És el moment de donar les gràcies», ha afegit fent menció a tota la població, les comunitats autònomes, el col·lectiu sanitari i els mitjans de comunicació.