Fins dimarts

Les pluges s’estenen ja amb intensitat pel sud de Catalunya

  • El temporal podria fins i tot deixar calamarsa a la costa de Barcelona

  • Protecció Civil manté activada l’alerta del Pla Inuncat

Les pluges s’estenen ja amb intensitat pel sud de Catalunya

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya tancarà l’agost xopa. La comunitat està, igual com el País Valencià i l’Aragó, en alerta taronja (risc important) per pluges que podrien deixar fins a 80 l/m2 en una hora al litoral nord valencià i tempestes, probablement acompanyades de calamarsa. A més, en el cas català, s’espera que granissi fins i tot a la costa de Barcelona i al Pirineu. La tempesta ha fet entrada pel sud de Catalunya aquest migdia i les precipitacions han començat a estendre’s, en alguns punts amb intensitat. A la Bisbal del Penedès (Baix Penedès) s’han recollit fins a 20,4 l/m² en 30 minuts. Així mateix, s’han acumulat 21,7 l/m² a Tivissa (Ribera d’Ebre) i 21,5 l/m² al Priorat.

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya manté activada l’alerta del Pla Inuncat davant la previsió de fortes pluges i possibles inundacions a tot el territori, especialment al litoral, el prelitoral sud i al centre. Protecció Civil espera que les precipitacions previstes puguin superar els 20 l/m i anar acompanyades de tempestes. És per això que han llançat un missatge a la ciutadania per extremar les precaucions, limitar les activitats a l’aire lliure i demanar, a aquells que tenen vehicles, que no els estacionin a prop de rius per temor de desbordaments.

Pluges fins dimarts

La intensitat de les pluges serà més forta al sud de Catalunya. Al Baix Ebre i el Montsià, per exemple, es poden superar els 100 l/m en 24 hores.

Aquest episodi de pluges començarà durant la matinada de dilluns –afectant, sobretot, el Camp de Tarragona i la Catalunya Central– i s’anirà estenent per tot el país, i a la tarda arribarà a les zones pirinenques, on no s’espera que siguin tan intenses.

Dimarts arribaran al litoral, entre el Tarragonès i el Maresme, i a partir del migdia s’estendran al Prepirineu i a les comarques del Berguedà, Ripollès, Garrotxa i Osona.

Alerta a Sagunt

Segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la seva pàgina web, l’alerta taronja al País Valencià té especial incidència als voltants de Sagunt, on al llarg d’aquest dilluns s’esperen pluges de fins a 80 l/m en una hora, les més intenses de les que s’anuncien per a aquesta jornada a tot el país.

Les pluges torrencials han començat ja la matinada d’aquest dilluns a la comarca del Camp de Morvedre, al nord de València, deixant fins a 200 l/m en algun punt, cosa que ha ocasionat inundacions, tancaments de platges i rescats de diverses persones atrapades a causa de la pluja, tot i que sense danys personals.

L’aiguat, que ha començat cap a les cinc de la matinada i ha estat molt focalitzat entre Sagunt, el Port de Sagunt i Canet d’En Berenguer, ha obligat els bombers a intervenir per rescatar persones atrapades en vehicles i a treure aigua de baixos inundats o retirar sostres esfondrats.

Fins a 200 l/m en poc temps

Notícies relacionades

Les pluges torrencials han deixat fins a 180 l/m en punts de Sagunt, segons les seves estacions meteorològiques, però al Port de Sagunt s’han arribat als 200 l/m «en poc temps», segons ha indicat el regidor de Manteniment i d’Aigües, Pep Gil.

A més, s’espera que plogui amb intensitat, i fins i tot que granissi, a la província de Castelló, tot i que en aquest cas l’acumulació d’aigua rondaria els 40 l/m en una hora i seria inferior a les pluges torrencials registrades diumenge a Benicàssim, on es van arribar a recollir 155 l/m en tot just dues hores, el 30% del que plou en un any en aquest municipi costaner.