Podrien caure-li 20 anys de presó

L’estafadora de les anàlisis de sang ràpides anirà a judici als EUA per frau

  • La nord-americana Elizabeth Holmes va amassar una fortuna des dels 19 anys amb un projecte mèdic fraudulent

L’estafadora de les anàlisis de sang ràpides anirà a judici als EUA per frau
1
Es llegeix en minuts

Elizabeth Holmes, que va fundar l’empresa biotecnològica Theranos el 2003 als 19 anys per ‘revolucionar’ els laboratoris i les anàlisis de sang, s’enfronta a nou càrrecs de frau electrònic i dos de conspiració per cometre frau electrònic que podrien valer-li fins a 20 anys de presó si fos considerada culpable. El judici, posposat per l’embaràs de l’acusada, començarà el 7 de setembre.

Holmes volia ser metge, però li feien por les agulles. D’aquí, el seu projecte. Amb Theranos, la jove va prometre resultats que serien més ràpids i barats que els oferts pels laboratoris i realitzats amb tot just unes gotes de sang.

Figures de pes com l’exsecretari d’Estat, Henry Kissinger, i l’exsecretari de Defensa dels Estats Units, James Mattis, i el magnat dels mitjans de comunicació, Rupert Murdoch, van comprar la promesa invertint en el que semblava una aposta segura. Holmes va ser considerada una visionària i fins i tot comparada amb el fundador d’Apple, Steve Jobs. Però després d’alguns anys i milers de milions, la promesa es va pansir i les màquines no van funcionar.

D’acord amb els fiscals, Holmes era conscient i mentia als inversors, als doctors i als pacients per continuar recaptant diners.

«En termes dels diners que el Govern diu que ha perdut, aquest cas no és el frau més gran al sector sanitari de l’any passat. [...] Però pel que fa a l’atenció mediàtica, certament és un dels casos més grans de la dècada», va dir Jason Mehta, un advocat i exfiscal especialitzat en frau sanitari.

S’espera que, a més de Kissinger i Mattis, que van arribar a integrar el consell de Theranos, pacients que van ser mal diagnosticats amb VIH o càncer per les anàlisis defectuoses testifiquin davant el jurat.

«És el que fa aquest cas real. És el que fa que l’argument del Govern no sigui només sobre diners, sinó sobre un mal veritable als pacients», va dir Mehta.

Si Holmes decideix parlar, serà el testimoni més esperat.

Notícies relacionades

Holmes va arribar a amassar una fortuna estimada de 3.600 milions de dòlars, d’acord amb la revista Forbes el 2014. En l’època, era la milionària més jove sense haver heretat una fortuna.

El judici ha sigut posposat diverses vegades per la maternitat recent de Holmes.