On Catalunya

Alacant

L’heroi de la platja de Santa Pola

El socorrista José Domingo va salvar la vida a una nadó d’un any que s’havia ennuegat amb un glaçó i no tenia respiració

José Domingo, socorrista en la playa del Carloti, junto a la bebé. | INFORMACIÓN

José Domingo, socorrista en la playa del Carloti, junto a la bebé. | INFORMACIÓN

3
Es llegeix en minuts

«Va ser la satisfacció més gran de la meva vida». Així explica José Domingo com es va saldar, amb final feliç, la seva història després de salvar-li la vida a una nadó d’un any ennuegada per culpa d’un glaçó fa una setmana a la platja del Carloti, a Santa Pola.

A prop de les dues del migdia del dissabte 14 d’agost, en un dels sorrals de Santa Pola, una nena va patir un ennuegament després d’ingerir un gel industrial quan la seva mare, en un conat per intentar pal·liar el seu mal de genives, l’hi passava per la boca. Els familiars que acompanyaven aquesta progenitora i el seu nadó van començar a demanar auxili i socors davant la desesperació i ansietat de no saber com actuar. José Domingo, socorrista i sanitari de Creu Roja, va recollir la urgència immediatament. Segons explica aquest responsable de port a la platja del Carloti, va saltar de la cadira de vigilància sense pensar i amb el desfibril·lador a la mà va córrer cap al lloc dels fets. «Vaig veure una nena d’un any, de l’edat del meu fill, amb la cara moradenca per no poder respirar i una mare amb un atac d’ansietat», relata el sanitari.

José Domingo, immediatament, va saber què fer. Maniobra de Heimlich. «Amb cada compressió a la seva esquena el meu cor anava encara més ràpid... Quan la girava i veia la seva cara, cada vegada més morada, el món em queia a sobre», explica. Així, després de 16 llargues compressions i uns minuts d’angoixa en què el temps és vital, la nadó va expulsar el gel i el seu plor es va sentir des de la llunyania. «El seu color va canviar per complet en el moment en què va començar a respirar. Aquesta imatge no me la podré treure del cap en la vida», narra el sanitari.

Deixant enrere aquest dur moment, la mare va haver de ser atesa a l’arribada de l’ambulància per estar patint un atac d’ansietat. A la nena li van posar una mascareta d’oxigen i després de les pertinents proves van comprovar que internament estava tot en ordre.

Les gràcies a l’heroi van començar a arribar en forma d’abraçades, petons i afalacs. «Li has salvat la vida, t’estaré eternament agraïda», li deia la mare de la nadó. No obstant, quan aquest heroi va caure en la seva soledat, el plor es va apoderar d’ell. «Em vaig posar a plorar quan vaig assimilar tot el que havia passat. Per a mi va ser un plor de victòria», relata.

Aquest sanitari no és la primera vegada que actua, fa dues setmanes va auxiliar una dona a qui li havia explotat una artèria pulmonar, provocant-li un ennuegamrnt amb el seu propi coàgul de sang. Dues setmanes a l’uci, està en perfecte estat.

«Sempre he pensat que el primer són les persones i em sento profundament orgullós de poder haver ajudat algú», relata José Domingo.

Una problemàtica que no cessa

Una problemàtica que no cessaEl País Valencià és la segona comunitat d’Espanya amb més morts per ofegament, sumant un total de 27 des de l’inici del 2021. No obstant, suposa la dada més baixa en els últims set anys. El responsable de platges de Santa Pola, Miguel Viqueira, assenyala que aquesta disminució anual va lligada a l’augment de campanyes de conscienciació en època estival advertint de les recomanacions per evitar ofegaments no intencionals.

Notícies relacionades

«En termes generals aquesta temporada està sent bona, amb moltíssima afluència a les platges de la província respecte a altres anys», apunta el responsable. Així mateix, a la pregunta de quines són les principals imprudències i infraccions comeses, assenyala que eludir la bandera vermella és la que pitjor conseqüències té.

En els últims tres anys s’han comptabilitzat a Espanya 1.443 morts per ofegament, xifra que es tradueix com que cada dia mor una persona ofegada. «L’asfíxia per ennuegament és la tercera causa de mort no natural del nostre país, només superada pels suïcidis i les caigudes, i no veuràs enlloc una campanya de sensibilització i informació de l’esmentat problema», denuncia Viqueira. Així mateix, el coordinador incideix en la necessitat de seguir les indicacions del personal i respectar les normes en casos on hi hagi perill de bany.

Temes:

Alacant Platges