On Catalunya

Agressió mediambiental

Les multes de fins a 3.000 euros no eviten que els turistes robin sorra de les platges de Sardenya

Una parella ha sigut sancionada amb mil euros aquesta setmana per intentar emportar-se una ampolla com a record del seu viatge

Muestras de arena de las playas de Cerdeña confiscadas por la Polizia italiana

Muestras de arena de las playas de Cerdeña confiscadas por la Polizia italiana

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quan van ser descoberts van voler amagar l’ampolla plena de sorra, però ja era massa tard. Han sigut castigats fa només uns dies amb una multa de mil euros per sostreure sorra de les boniques platges de Sardenya amb l’objectiu d’emportar-se-la a casa. L’escena es repeteix una vegada i una altra malgrat que des de 2017 està prohibit fer-ho, com tampoc es poden agafar closques ni còdols a l’illa italiana. Tot i que una campanya d’informació oficial insisteix aquest any en la il·legalitat d’aquesta pràctica nociva per al medi ambient.

En aquest cas, va ser un testimoni qui va alertar la policia, que va veure com els turistes –de la Itàlia continental– intentaven amagar l’ampolla sota una tovallola, ha explicat Andrea Abis, alcaldessa de Cabras, municipi que té 20 milles de costa verge. «És increïble. Però, malauradament, això no és estrany», assegura. La normativa que fa quatre anys castiga aquests actes amb multes de 500 a 3.000 euros no ha evitat que cada estiu se saquegin tones de sorra. Ni tan sols amb el risc de presó que comporta intentar sortir de l’illa amb quantitats importants.

Segons relata el diari ‘The Guardian’, la majoria de culpables són viatgers que no poden resistir-se a la temptació d’agafar la sorra com a record, o per a les seves peixeres o fins i tot per vendre ‘online’. En especial, turistes de països del nord d’Europa, on es volen emportar com a suvenir grans de diferents tons de l’illa.

Fins a 40 quilos robats de cop

La idea, no obstant, no només surt cara, sinó que pot acabar amb presó. El 2019, la policia va agafar una parella francesa amb 40 quilos de sorra continguda en 14 grans ampolles al maleter del seu automòbil, quan estaven a punt d’agafar un ferri per tornar a casa seva. «Aquest ha sigut el cas més al·lucinant fins ara», assenyala Carlo Lazzari, el comandant del grup de la policia financera d’Olbia, que afegeix que pretenien decorar el seu aquari.

Aquest policia forma part d’una unitat especial que supervisa els tres aeroports i ports de l’illa. Pel que sembla, diàriament troben ampolles de sorra als equipatges quan els viatgers passen pels controls. L’equip també segueix la pista del saqueig a través de vendes il·legals per internet.

Segons relata el diari britànic, aquesta temporada s’han emès multes per valor de milers d’euros, tot i que la major part dels responsables no sabien que era una il·legalitat i solen pagar la multa immediatament. «No volem terroritzar els turistes, que per a Sardenya són un recurs, sinó conscienciar la gent», afegeix Lazzari. A l’illa temen que la mala pràctica acabi reduint platges com les de la península de Sinis, que conté sorra de quars blanca i rosada que es produeix a partir de l’erosió de les roques. «L’anomenem sorra fòssil perquè, des d’un punt de vista geològic, els grans no es reprodueixen, per això cada gra que perdem no el recuperem», detalla.

Notícies relacionades

Ja abans de la prohibició, en 2015, el personal dels aeroports i ports de Sardenya es va unir per crear Sardinia Robbed and Plundered, que aglutina voluntaris que denuncien públicament els robatoris de sorra i a l’hivern la reposen a les platges per preservar l’ecosistema.

Un dels punts històricament més cobejats de Sardenya per emportar-se sorra és Budelli, una illa deshabitada davant la costa nord que és famosa per la ‘spiaggia rosa’ (platja de sorra rosa). Després de les campanyes contra aquesta infracció, alguns penedits fins i tot han tornat els grans que havien robat.