La policia busca un quart implicat

Tres detinguts per la brutal agressió homòfoba de la platja del Somorrostro de Barcelona

  • Les declaracions de les víctimes i les gravacions van conduir cap a veïns de la Zona Franca

  • El portaveu Joan Carles Molinero descarta que els sospitosos formin part de cap col·lectiu d’ultradreta o extremista

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 29 de maig passat va tenir lloc a la platja del Somorrostro de Barcelona una agressió homòfoba que va generar una gran alarma social. Quatre joves, cap a les onze de la nit, es van endinsar a la zona de la sorra amb l’únic propòsit d’insultar, escopir i colpejar quatre persones homosexuals. A un, a més, li van clavar una puntada de peu a la mandíbula que el va deixar inconscient. Va haver de ser traslladat a l’hospital i intervingut d’urgència. Va ser una agressió gratuïta i brutal, van explicar els Mossos d’Esquadra

Aquest dimecres, dos mesos després, una investigació de la Unitat Central de Delictes d’Odi i Discriminació de recent creació ha permès detenir tres dels agressors. El quart també ha sigut identificat i està previst el seu arrest en els pròxims dies. Els quatre són veïns de la Zona Franca de Barcelona. Els tres ja localitzats tenen 26, 22 i 17 anys. El més gran de tots, que també va ser l’autor de la puntada de peu que va poder acabar amb la vida d’un dels joves, té antecedents per ferir una persona en una baralla anterior i per robatori. El grup, tot i que encara no està clar si els uneix una relació de parentiu o d’amistat, no forma part de cap organització d’ultradreta ni professa admiració per cap ideologia extremista

La investigació

Per arrestar-los, ha remarcat el portaveu dels Mossos, Joan Carles Molinero, ha sigut decisiva la denúncia i declaració de les quatre víctimes. Un aspecte que el policia ha destacat perquè part del col·lectiu LGTBI ha manifestat reiteradament la seva falta de confiança en la justícia davant les agressions que pateixen. «Sense la denúncia és molt difícil resoldre els casos», ha reiterat Molinero. 

També han resultat clau els detalls aportats per testimonis presencials i recuperar les gravacions de les càmeres de seguretat de la platja i d’establiments que mostren on eren abans –a la discoteca– i per on van fugir. Una de les víctimes, a més, es va agafar a la samarreta d’un i l’hi va arrencar. Aquesta prova, juntament amb una ronyonera que va perdre un altre atacant, permetran ara reforçar la càrrega de prova que hi ha contra ells. 

Notícies relacionades

Els tres arrestats passaran demà a disposició judicial i declararan també davant el fiscal especialitzat en delictes d’odi i discriminació, Miguel Ángel Aguilar. Per als Mossos no hi ha cap dubte de la motivació homòfoba de l’atac. El ferit de més gravetat va rebre l’alta però encara pateix les seqüeles de la puntada de peu rebuda.

Segons l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), el 80% de les persones o col·lectius que pateixen agressions, amenaces o insults per les seves conviccions polítiques, orientació sexual, creences religioses o ètnia, no denuncien aquests delictes.