60 litres per metre quadrat

Alerta per fortes pluges a l’est i nord-est d’Espanya

Les precipitacions intenses poden donar lloc a inundacions, segons ha avisat l’Agència Estatal de Meteorologia

Alerta per fortes pluges a l’est i nord-est d’Espanya
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències ha alertat l’est i el nord-est de la Península perquè aquest dilluns hi haurà pluges intenses i tempestes fortes que podran estar acompanyades de calamarsa.

Així, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), s’espera que les pluges més intenses es produiran aquest dilluns a Girona, Barcelona, Terol, Múrcia, Almeria, València i Alacant, on es podran acumular entre 30 i 40 litres per metre quadrat en una hora, i fins i tot es podria arribar als 60 litres per metre quadrat en una hora, cosa que es considera pluja torrencial, que poden donar lloc a inundacions.

En concret, les zones previsiblement més afectades són l’àrea Pirinenca, el nord-est de Catalunya, el sud del sistema Ibèric i les zones del sud-est peninsular i el País Valencià. Tampoc descarta que afecti l’oest de les Balears.

Recomanacions als conductors

Protecció Civil i Emergències recomana que davant les pluges intenses els conductors disminueixin la velocitat, extremin les precaucions i no s’aturin en zones on pugui discórrer una gran quantitat d’aigua. En cas d’haver de viatjar, aconsella circular preferentment per carreteres principals i autopistes i en cas de tempestes sobtades i pluges intenses recomana tenir en compte el lloc on s’aparquen els vehicles.

El ràpid ascens del nivell de les aigües pot malmetre els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns aliens i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.

Mantenir-se informat

En cas que comenci a ploure de manera torrencial, existeix risc d’inundació, per la qual cosa recomana no travessar ni amb el vehicle ni a peu els trams inundats, perquè es desconeix què hi pot haver sota de l’aigua, i localitzar els punts més alts de la zona, i no s’ha d’intentar salvar l’automòbil enmig d’una inundació.

En cas d’estar al camp, aconsella allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de pendents i turons, evitant travessar guals inundats i dirigir-se als punts més alts de la zona. No obstant, el difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantenir-se informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.

Caiguda de llamps

Notícies relacionades

D’altra banda, davant el risc de tempestes, Protecció Civil recorda que el perill de les tempestes per a les persones es produeix fonamentalment en camp obert. No obstant, en els nuclis urbans hi ha perill de caiguda de llamps, per la qual cosa és convenient col·locar-se a prop dels edificis per protegir-se.

A les vivendes s’aconsella evitar els corrents d’aire. Si va conduint, un vehicle tancat pot ser un bon refugi i en cas que la tempesta us sorprengui al camp, cal evitar córrer i mantenir-se en llocs elevats, com els cims dels turons, crestes o divisòries. També insisteix a no refugiar-se sota els arbres i allunyar-se de tanques i objectes metàl·lics.