Macroenquesta

Els joves demanen rebaixar l’edat de jubilació per promoure el reemplaçament

  • La població entre 16 i 34 anys reclama ser escoltada i participar-hi activament, segons reflecteix la macroenquesta ‘El futur és ara’

  • La presidenta del Congrés rep la condensació de les seves respostes en 40 propostes

Els joves demanen rebaixar l’edat de jubilació per promoure el reemplaçament

Julien Warnand / Efe

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Les imatges de ‘botellons’ i de joves escapant-se de les quarantenes, després dels viatges de fi de curs, han reforçat l’estereotip que les persones de menor edat només pensen a divertir-se i no estan compromesos amb el seu entorn i la societat. No obstant, l’estudi ‘El futur és ara’, realitzat amb les respostes de 13.587 persones entre 16 i 34 anys, desmunta el tòpic i evidencia que la joventut actual, lluny de ser una generació perduda, reivindica ser escoltada i participar activament en la construcció del seu futur.

El macroestudi, una de les investigacions demoscòpiques més grans realitzades fins ara sobre aquest sector de la població, ha sigut presentat aquest dimecres a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i demà se’n celebrarà un debat sobre entre els diputats més joves de la Cambra, dels diferents partits. La intenció dels seus promotors –l’empresa PlayGround, amb la col·laboració de la fundació Ashoka, la Universitat ESIC i la plataforma de participació ciutadana Osoigo– és sensibilitzar els partits perquè les 40 propostes en què s’han concretat les respostes iniciïn un recorregut en les diferents comissions parlamentàries i tinguin incidència en les polítiques.

I és que, des del principi, es va comunicar a les persones que van decidir dedicar uns 40 minuts a contestar de manera ‘online’ a les 89 preguntes que el resultat de l’estudi seria comunicat al Parlament, fet que, segons el parer de Cristian Palazzi, director de la macroenquesta, ha exercit com a «imant» i ha incrementat el nombre de respostes «perquè els joves tenen ganes de parlar i no tenen connexió amb les institucions».

Aquestes són les principals reivindicacions de la joventut espanyola.

Ocupació, vivenda i jubilació

El difícil accés al mercat laboral, a la vivenda i la qualitat en l’ocupació són les preocupacions primordials dels joves, fet que demostra que «malgrat que és una generació amb uns valors enormes, capaç de renunciar a una feina si no es compleixen aquestes expectatives, com els preocupa una cosa tan essencial com guanyar-se el sostre», segons interpreta la sociòloga Liliana Arroyo, coordinadora de l’estudi ‘El futur és ara’.

Segons la macroenquesta, 9 de cada 10 joves pensen que hi ha molt poca oferta laboral per a persones entre 18 i 25 anys i un de cada tres assenyala la vivenda com un dels seus principals esforços. En aquesta situació, reivindiquen una cosa diametralment oposada a la proposta dels últims governs: rebaixar l’edat de jubilació per promoure el reemplaçament generacional, en lloc d’allargar-la per donar resposta a l’envelliment i a la necessitat de sostenibilitat del sistema de pensions.

Així mateix, proposen bonificar la contractació de joves sense experiència, que les pràctiques siguin remunerades i acabar amb la precarietat, així com que les jornades siguin de quatre dies. Quant a la vivenda, volen regularitzar el preu dels lloguers, fomentar la transformació sostenible de les vivendes i destinar recursos a facilitar-hi l’accés.

El final dels discursos d’odi

La quarta preocupació dels joves té a veure amb els problemes d’índole social, les injustícies i les desigualtats. El 71% creu que els discursos d’odi s’haurien de prohibir, no només a les xarxes socials, sinó també al Congrés, amb l’erradicació dels partits polítics que els prediquin.

En aquest sentit, el 87% dels enquestats se senten poc o gens representats per les formacions actuals i el 92% creu que la seva opinió no importa a l’hora d’elaborar les polítiques, per això demanen generar espais estables de diàleg intergeneracional i potenciar la comunicació entre institucions i moviments socials. I el 53% es considera un agent de canvi, és a dir, que s’implicaria per contribuir a la transformació social que, segons el seu parer, Espanya necessita.

La meitat dels enquestats admeten que el país ja ha fet importants reformes per reduir les desigualtats, però que coincideixen que no és suficient i pensen que cal continuar avançant per desenvolupar nous drets socials. Segons el seu parer, urgeix acabar amb la bretxa salarial entre qualsevol expressió de gènere, reforçar els mecanismes per garantir la igualtat d’oportunitats i promoure programes d’emprenedoria dirigits a la diversitat afectiva, racial, identitària i funcional.

Consciència mediambiental

En cinquè lloc en el rànquing de preocupacions de les generació Z i la mil·lennista hi figura el medi ambient. El 85% dels joves entre 16 i 34 anys pensen que es planifica poc o gens l’acció contra l’emergència climàtica i el 75% que és insuficient el nivell de consciència ecològica a Espanya. Davant d’això, demanen penalitzar les empreses més contaminants, incloure l’impacte ambiental en l’etiquetatge dels productes, promoure l’economia circular i les formes de construcció més eficients, potenciant l’ús d’energies renovables.

Així mateix, reclamen incentivar hàbits respectuosos amb el medi ambient (com la reducció del consum de carn, el reciclatge i la millor gestió de plàstics i residus) i polítiques públiques que potenciïn la mobilitat ecològica.

La salut, la pandèmia i les restriccions

La sanitat, en plena pandèmia, figura en el sisè lloc entre les seves inquietuds i sorprèn que gairebé nou de cada deu es mostren disposats a limitar els seus moviments per reduir la circulació del virus i que el 43% creu que el Govern ha d’obligar la població a vacunar-se.

Notícies relacionades

A més, hi ha consens a l’hora de demanar que la sanitat pública respongui millor als problemes de salut mental i això es presenta com una de les condicions necessàries per al benestar dels joves; que al seu torn reclamen més fons en investigació i en programes orientats a promoure el benestar social i ambiental.

Finalment, destaca el poc interès que la joventut espanyola mostra a dos temes que, no obstant, copen bona part de l’agenda política, els nacionalismes i la immigració, que són a la cua en el rànquing de les seves 20 principals preocupacions.