La lluita contra la pandèmia

La variant delta podria deixar milers de persones amb Covid persistent

  • Els joves no vacunats són el grup amb més risc de patir aquestes seqüeles permanents, segons un estudi

La variant delta podria deixar milers de persones amb Covid persistent
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La variant delta del coronavirus, altament contagiosa i responsable de la nova onada de contagis, podria deixar centenars de milers de persones amb Covid persistent, segons un estudi publicat a ‘The Lancet’. El col·lectiu que té més risc de patir aquestes seqüeles permanents són els joves no vacunats.

Segons l’estudi publicat a ‘The Lancet’, i basat en dades del Regne Unit, els contagis afectaran ara de manera «desproporcionada» nens i joves no vacunats. I adverteix que, «atesa l’alta transmissibilitat de la variant delta, el creixement exponencial dels contagis continuarà fins a deixar milions de persones infectades, i centenars de milers amb Covid permanent». Això, afegeixen els responsables de l’estudi, podria deixar «una generació amb problemes de salut crònics». Això suposaria, a més, un impacte no només personal, sinó també econòmic, que podria durar «dècades».

Els autors de l’estudi qüestionen l’estratègia del Govern de Boris Johnson de prosseguir amb la desescalada malgrat l’important repunt dels contagis al país.

La situació de la qual alerten els científics, i que ara s’atribueix directament a la variant delta, ja s’està vivint a Espanya, on centenars de persones, moltes d’elles joves, pateixen de Covid permanent. De fet, els metges esperen un pic de Covid persistent per després de l’estiu. «Ens temem que, després de l’estiu, tindrem un pic d’incidència de Covid persistent», afirma la pediatra María Méndez, coordinadora de la unitat pediàtrica de Covid persistent de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), a Badalona, que ja atén 100 pacients menors d’edat. A Catalunya, el Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la Covid-19 ja compta amb unes 1.900 persones de totes les edats. El febrer passat n’eren 1.500, cosa que reflecteix l’augment. I n’hi haurà més.

La majoria dels pacients amb una Covid-19 lleu es recuperen passades dues setmanes. No obstant, hi ha un 10% d’aquests que continuen tenint símptomes, com a mínim, tres mesos després. A partir d’aquí, els metges els consideren malalts de Covid persistent (o ‘long covid’, en la literatura científica anglosaxona): persones que, malgrat que les proves de coronavirus ja donen negatiu i no hi ha restes del virus, continuen patint símptomes com fatiga, dispnea (o dificultat respiratòria), dolors toràcics i de cap o boira mental. Molts estan així des de la primera onada: més d’un any.

Notícies relacionades

Ni els nens ni els joves s’escapen d’aquesta malaltia. Méndez explica que els símptomes de la Covid persistent en els menors són «idèntics» que en els adults. Entre els menors, la majoria dels afectats, diu, són adolescents. Tot i que hi ha nens de cinc anys afectats, la franja més freqüent en aquesta unitat de Can Ruti és la de 12 a 18. Tots han passat una Covid lleu o fins i tot sense símptomes. «Molts pares diuen: ‘Abans tenia un adolescent a casa i ara hi tinc un avi’.

A causa del gran desconeixement entorn de la malaltia, la Covid persistent no té tractament. Els metges, de moment, no poden fer gaire més que treballar amb el pacient per superar la fatiga física i mental que l’incapacita per tenir una vida normal. Són programes de rehabilitació física i neurocognitiva.