Efectes del canvi climàtic

Els EUA i el Canadà es preparen per a una segona onada de calor extrema

  • S’esperen temperatures rècord a l’oest dels Estats Units

Els EUA i el Canadà es preparen per a una segona onada de calor extrema

EFE

2
Es llegeix en minuts

Quan tot just fa uns dies que van patir una onada de calor sense precedents, els Estats Units i el Canadà es preparen per entrar en una segona onada de temperatures extremes. El servei meteorològic nord-americà preveu que es batin nous rècords de temperatures a nombroses zones de l’oest del país, mentre que al Canadà s’han anunciat mesures urgents per evitar els incendis forestals.

El Servei de Meteorologia dels EUA (NWS en les seves sigles en anglès) advertia aquest diumenge que «una perillosa onada de calor afectarà una gran part de l’oest dels Estats Units, amb probables temperatures rècord». Els primers senyals ja s’han notat aquest cap de setmana: Les Vegas ha igualat el seu màxim històric de temperatura a l’arribar als 47,2 graus centígrads, una marca que la ciutat ubicada enmig del desert de Nevada va registrar per primera vegada el 1942 i tres vegades des del 2005. A la vall de la Mort, a Califòrnia, s’han arribat als 52,2 graus.

Al Canadà, les «condicions meteorològiques extremes» amenacen els boscos del país i han obligat les autoritats a prendre mesures. Aquest diumenge, a la província de la Colúmbia Britànica hi havia 298 incendis forestals actius. Els meteoròlegs canadencs pronostiquen màximes pròximes als 32 graus Celsius en parts de l’oest del país, molt per sobre de les normes estacionals.

Decret contra els incendis

El Govern canadenc ha aprovat un decret que recull «mesures de seguretat preventives [...] contra els incendis forestals», incloent-hi la reducció de la velocitat dels trens quan la temperatura superi els 30°C i el nivell de perill d’incendi per a la zona sigui «extrem».

A més, fins al 31 d’octubre cap locomotora operarà en aquestes àrees de la Colúmbia Britànica llevat que hagi sigut inspeccionada en els 15 dies anteriors, per assegurar que «els sistemes d’escapament [...] estiguin lliures de materials combustibles». Els trens són origen habitual dels incendis forestals, generalment per falta de manteniment dels seus dispositius antiespurnes.

Diverses carreteres i autopistes de la zona de Colúmbia Britànica han sigut tancades, ja que el Govern considera «extrem» el risc d’incendi forestal. Una dotzena de pobles o localitats es mantenen sota ordres d’evacuació.

Augment de la temperatura global

Aquesta nova onada de calor arriba menys de tres setmanes després d’una altra que va castigar l’oest dels Estats Units i el Canadà a finals de juny, amb rècords d’altes temperatures durant tres dies seguits a la província canadenca de la Colúmbia Britànica. El mes passat va ser el juny més calorós registrat a Amèrica del Nord, segons les dades publicades pel servei de monitoratge climàtic de la Unió Europea.

Notícies relacionades

Fins ara, l’activitat humana ha provocat un augment de la temperatura global d’aproximadament 1,1 graus centígrads, cosa que s’ha traduït en tempestes més destructives, onades de calor més intenses, sequeres i augment dels incendis forestals.

Segons l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el Servei Meteorològic Britànic, hi ha un 40% de probabilitats que la temperatura mitjana global anual superi temporalment els 1,5 graus per sobre de les temperatures preindustrials en els pròxims cinc anys. Els últims sis anys fins al 2020 han estat els més calorosos mai registrats.