L’evolució de la pandèmia

«Estimada, han confinat el nen»

Els casals d’estiu i les colònies es reivindiquen com espais segurs i asseguren que ara per ara amb prou feines tenen xavals o monitors contagiats

«Estimada, han confinat el nen»

Ferran Nadeu

5
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Existeix un cert pànic compartit entre els pares amb nens en edat de casal i colònies d’estiu. Perquè un dels dos truqui a l’altre i li digui la temible frase que sobrevola en l’ambient en aquest inici del mes de juliol: «Estimada, han confinat el nen». L’enèsima onada de la Covid s’està rabejant amb els joves, sobretot a Barcelona i el seu entorn. No estan vacunats i la revetlla i les trobades de fi de curs han insuflat vida a un virus que, lluny de desaparèixer, estava en franca regressió. Els monitors estan en aquesta edat i molts dels xavals tenen germans més grans que també són carn de canó. El resultat és aquesta cagarel·la en vista de la possibilitat que es desmunti la logística d’un mes tradicionalment complicat a nivell familiar. Perquè de mitjans de setembre fins a la tercera setmana de juny tot està més o menys controlat. Però des del dia dels petards fins a l’agost i els primers 15 dies de setembre s’obre un erm paternal que se sol omplir amb activitats organitzades. Les dades, per anar tranquil·litzant d’entrada, apaivaguen la tempesta.

Una mica de context abans de començar. Joventut ha notificat per a aquest estiu 3.938 activitats amb un total de 182.227 nens i joves inscrits en tot Catalunya. La cosa es reparteix de la manera següent: el 81% faran casals, el 10% estan apuntats a colònies, un 6% tenen previstes acampades, l’1,6% se n’aniran de ruta i el 0,4% seran en camps de treball. Sense pandèmia, el 2019 les activitats eren 6.564 i els xavals allistats, 235.762.

Que hi hagi pau

Tothom té un amic o familiar, o sap per les xarxes socials, amb casos de nens que han hagut de quedar-se a casa, o que han tornat a mig casal, perquè un monitor ha donat positiu o perquè un company s’ha infectat o perquè tenen el bitxo a casa. Els toca iniciar un confinament de 10 dies que altera l’organització familiar i que també genera dubtes raonables. Com si els tornaran els diners, cosa que respondrem més endavant. La Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) comparteix un missatge de tranquil·litat, alhora que admet que segueixen «en alerta» davant l’evolució de la pandèmia. Josep Maria Valls, portaveu de l’entitat, recorda que aquesta oferta formativa disposa del seu propi protocol de mesures sanitàries, i a més molts dels monitors, que també són educadors durant el curs, ja estan vacunats.

«Tenim la majoria de monitors ja vacunats perquè durant l’any formen part de la comunitat educativa»

Per a aquest estiu, Fundesplai té previstes 1.300 tandes de casals i altres modalitats estiuenques en què comptaran amb prop de 68.000 nens i nenes. Ara per ara, la incidència de confinats és, segons Valls, inferior a l’1%. Ajuda, prossegueix, que entre el 70% i el 80% dels monitors que són amb els xavals ja tinguin completa la pauta de vacunació. «Molts d’ells són als menjadors de les escoles o s’encarreguen d’extraescolars», de manera que van obtenir la punxada a partir de mitjans de febrer, juntament amb la resta de personal educatiu, unes 125.000 persones. Valls destil·la la mateixa opinió que compartien els professors amb el curs ja avançat. Llavors defensaven, i les xifres així ho han avalat, que les escoles no funcionaven com a altaveu del virus, i que en qualsevol cas, les aules eren una víctima més de la Covid. La gràfica els donava la raó, ja que el creixement de grups bombolla confinats es produïa uns dies o una setmana després que el creixement de positius en el gruix de la societat.

«Els casals i les colònies –afirma Valls– són espais amb protocols que no són una vareta màgica, però sí que són eines que permeten prevenir en la mesura possible, i sobretot permeten actuar i minimitzar els efectes d’un possible positiu». Sobre si els monitors s’haurien d’haver vacunat al marge de formar part, o no, de la comunitat educativa, el portaveu de Fundesplai admet que seria «una gran notícia» que tots ja estiguessin immunitzats, però és conscient que hi ha altres prioritats. Vacunes no, però el que sí que té el Govern entre mans és un cribratge voluntari de monitors a cinc punts de Catalunya.

Expectació

Una altra veu. Ara, la de Sònia Recasens, directora de programes educatius de la Fundació Pere Tarrés, que aquest estiu mobilitza prop de 32.000 nens i nenes en 500 activitats dirigides per 5.600 monitors. Admet que estan «expectants», però alhora transmet un missatge de «calma i prudència». En el seu cas, dijous passat tenien detectats 15 positius, 12 dels quals eren monitors. Això ha obligat a confinar 13 grups de casals per cap de les colònies. En el cas d’aquesta entitat, tot i que les mesures de protecció s’han suavitzat, han decidit mantenir les del 2020, de manera que continua amb grups de 12 persones en lloc de 24 i l’ús de la mascareta és obligatori tant a l’interior com a l’exterior, i només se la treuen per fer esport o durant els jocs amb aigua. «Estem satisfets perquè les cadenes de contagi demostren que el focus no és dins dels casals», afirma Recasens, reforçant la idea que aquests espais «són segurs», afirmació que recorda la que repetidament compartia l’exconseller d’Educació, Josep Bargalló sobre el paper de les aules en la pandèmia. «És el segon espai més segur després de la casa de cada alumne», deia.

Notícies relacionades

Com passa amb Fundesplai, aquí molts dels monitors també estan vacunats, i sobre si haurien d’haver-se punxat tots per iniciar les activitats immunitzats, Recasens diu que ara és «tard i ja és un debat estèril». «Potser és d’aquestes coses que s’haurien d’haver fet de manera diferent», afirma. El que sí que reclama és que es facin cribratges, i que els tests es facin més ràpid, una cosa que entreveu complicada en vista del «col·lapse de l’atenció primària».

«Estem satisfets perquè les cadenes de contagi demostren que el focus no és dins dels casals»

Sobre la devolució dels diners hi ha una mica de tot. Un responsable de Rosa dels Vents assegura a aquest diari que la Covid ara és una «malaltia comuna», de manera que abonar el que ja s’ha pagat no és una opció que contempli el contracte. «En qualsevol cas –prossegueix– s’intenta recol·locar el nen perquè no es perdi el casal». La Pere Tarrés, en canvi, sí que torna els diners si la família ho sol·licita, tot i que primer s’intenta que acceptin recuperar el temps de confinament en una setmana de finals de juliol o fins i tot en les dues primeres de setembre, quan els pares també han de fer equilibrismes per redreçar l’organització familiar. Tant ara com just abans que comenci el curs 2021-2022, els pares només poden creuar els dits. I que la trucada sigui per dir això de «tot bé, acabo d’entregar el nen».

Temes:

Estiu