Indicadors disparats

Els ingressos i les ucis ja pugen a Catalunya, però continuen més baixos que en altres onades

A Barcelona el risc de rebrot sobrepassa els 1.000 punts, un dels màxims notificats des de l’inici de la pandèmia

BARCELONA 16 04 2021  SOCIEDAD AstraZeneca COVID-19  Vacuna Vacunas vacunacion AstraZeneca Centro de vacunacion instalado en el la facultad de Geografia e Historia de la Universitat de Barcelona   barrio del Raval Fotografia de JOAN CORTADELLAS

BARCELONA 16 04 2021 SOCIEDAD AstraZeneca COVID-19 Vacuna Vacunas vacunacion AstraZeneca Centro de vacunacion instalado en el la facultad de Geografia e Historia de la Universitat de Barcelona barrio del Raval Fotografia de JOAN CORTADELLAS / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

L’epidèmia continua un dia més avançant descontrolada a Catalunya, amb indicadors i contagis desbocats que estan saturant l’atenció primària. I ara també ha augmentat la pressió hospitalària, estable durant els últims dies. Tot i així, l’ocupació hospitalària (amb 522 pacients amb Covid-19 als hospitals, dels quals 123 són a l’uci) continua sent baixa, molt menor que la d’altres onades i similar a la de l’agost de l’any passat, per exemple.

En les últimes 24 hores s’han diagnosticat 3.400 positius més, mentre es dispara el risc de rebrot fins als 679 punts i la velocitat de propagació (Rt) supera ja els 2,5 punts (superat un punt es considera que el virus està en expansió). Els principals afectats són els joves, entre qui acaba de començar la vacunació. Els pitjors indicadors són a Barcelona, amb un risc de rebrot (EPG) que sobrepassa el 1.000, un dels màxims notificats des del començament de la pandèmia.

Una altra dada destacable és que es comença a notar una pujada significativa, tot i que menor, entre la població de 30 a 50 anys, segons alerten els investigadors del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). No així entre els majors de 50 anys, la incidència, molt baixa, dels quals es manté estable.

Gairebé 50 ingressats més

Segons les dades actualitzades pel Departament de Salut aquest diumenge als hospitals catalans hi ha 522 pacients (49 més que a l’últim informe), dels quals 123 són a les ucis, tres més. S’han notificat dues morts.

L’epidèmia continua creixent a un ritme alt, sobretot persones joves encara no vacunades, després de la relaxació de les restriccions, els viatges d’estiu, l’oci nocturn i l’expansió de la variant delta, més contagiosa, que ja serà predominant la setmana que ve. La mitjana d’edat baixa cada dia i ja està en 26,44 anys. I les festes no paren a Barcelona, on més preocupa la situació.

El risc de rebrot, que ja ha determinat el risc extrem de Catalunya al sobrepassar els 200 punts, creix ràpidament. Dels 282 punts d’aquest divendres s’ha passat als 679 d’aquest diumenge (una xifra que puja fins als 1.044 punts en el cas de la regió sanitària de Barcelona), i l’Rt continua pujant: és a 2,5, és a dir, que cada 100 infectats contagien una mitjana de 250 persones, una transmissió comunitària sense control.

No es veia un risc de rebrot tal alt des de finals de gener i el creixement dels indicadors ha sigut molt ràpid. Només cal mirar enrere per veure, per exemple, que fa escassament dues setmanes els contagis setmanals rondaven els 3.200 setmanals, el risc de rebrot estava en poc més de 80 punts amb una Rt que no arribava a 1.

Notícies relacionades

La positivitat, és a dir el percentatge de proves de diagnòstic de coronavirus que donen positiu, puja al 13,25%, més del doble del 5% en què l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que l’epidèmia està en fase de control.

La vacunació

A favor per evitar que vagi a més hi ha la vacunació: el 40% (39,4%) de la població de Catalunya ha completat la immunització i el 54,6% té la primera injecció, mentre que han iniciat les dosis el 32% dels ciutadans de 30 a 39 anys i ja s’estan vacunant els que més preocupen, els joves. Després d’uns dies amb un ritme rècord al voltant de 100.000 vacunes diàries, aquest dissabte es van inocular només 35.069 injeccions, segons les dades actualitzades del Departament de Salut.