Pla de recuperació de la sanitat pública catalana

Josep Maria Argimon reforçarà l’atenció a la salut mental i Primària

  • El conseller català de Salut anuncia en el termini de 4 anys un total de 52 equips d’intervenció, amb educadors socials i psicòlegs, per atendre crisi a domicili de joves

Josep Maria Argimon reforçarà l’atenció a la salut mental i Primària
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, reforçarà l’atenció a la salut mental perquè és una necessitat «ineludible» i donarà més recursos a l’Atenció Primària, a què vol destinar el 25% del pressupost i on s’incorporaran ja aquesta tardor 150 psicòlegs.

Argimon ha comparegut aquest dijous per primera vegada des del seu nomenament a la Comissió de Salut del Parlament per explicar el seu programa per a la «recuperació i transformació» d’un sistema públic que ha respost a la pandèmia de la Covid, si bé alhora n’han quedat accentuades les carències.

El conseller ha destacat que reforçar la salut mental és una necessitat «ineludible» pels increments dels trastorns després de la pandèmia, sobretot en els menors.

Segons Argimon, entre la població de 4 a 14 anys el risc de trastorns ha passat del 8% al 10,6%, amb més diferències entre les famílies més desfavorides (puja al 13%) i les menys (6%), cosa que posa de manifest les desigualtats socials.

Increment de trastorns alimentaris

A més, als Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) han incrementat el 21% els trastorns alimentaris l’últim any, segons ha precisat.

El conseller, que ha demanat la «complicitat» dels grups per aconseguir uns pressupostos per a l’any vinent, ha assenyalat que la seva voluntat és destinar 80 milions a la xarxa de salut mental. I ha anunciat que desplegaran en el termini de 4 anys un total de 52 equips d’intervenció (amb educadors socials i psicòlegs) per atendre crisis a domicilis de joves, de forma periòdica, en casos d’autolesions, trastorns de conducta o addiccions.

Argimon ha assenyalat que els sis primers equips entraran en funcionament aquest 2021 i quatre el 2022, mentre ha destacat que es reforçaran les actuacions de prevenció del suïcidi.

El 25% del pressupost per a l’Atenció Primària

A l’Atenció Primària, tensada per la Covid, ha avalat destinar el 25% del pressupost, amb diverses millores, entre les quals la incorporació de professionals de diferent perfils, com fisioterapeutes, nutricionistes o psicòlegs.

Ha detallat que aquesta tardor s’incorporaran a la Primària 150 professionals, principalment psicòlegs, per atendre problemes de salut mental i socials, però des d’un perspectiva «no medicalitzada».

Argimon ha destacat que a la Primària es va recuperant la presencialitat, però no s’arribarà a la situació d’abans de la pandèmia, ja que considera que s’han de mantenir unes quotes de telemedicina que creu que alguns segments d’edat (els joves) agrairan.

Atenció domiciliària a persones grans

Un altre dels «pilars» d’aquesta legislatura, segons ha afirmat el conseller, serà doblar les àrees bàsiques amb serveis socials i sanitaris d’atenció domiciliària per a gent gran, per reduir el risc d’ingressar en una residència.

Notícies relacionades

Quant al personal, ha assegurat que s’abordarà la renovació del conveni de treballadors del sector públic, caducat des del 2010, cosa que serà una oportunitat per «introduir elements» i «reduir la precarietat i la temporalitat».

Argimon també ha expressat la voluntat de recuperar personal que se’n va anar a l’estranger anys enrere, sobretot d’infermeria. I s’ha compromès a incloure la perspectiva de gènere en tots els àmbits i garantir l’avortament, farmacològic i quirúrgic, en tots els punts del territori català.