Viatges de fi de curs

Catalunya investiga un brot «multitudinari» en estudiants que van viatjar a Menorca

  • Els alumnes provenen de diversos instituts de la zona de la província de Barcelona i ja hi ha 24 casos positius confirmats i 40 més en estudi

Catalunya investiga un brot «multitudinari» en estudiants que van viatjar a Menorca

Efe / David Arguimbau Sintes

2
Es llegeix en minuts

La Conselleria de Salut ha iniciat una investigació epidemiològica d’un brot multitudinari produït arran de celebracions de final de curs d’alumnes catalans de segon de batxillerat a l’illa de Menorca entre els dies 12 i 18 de juny, segons han informat aquest divendres fonts del departament. En aquests moments hi ha 57 casos positius confirmats i 262 contactes estrets, davant els 24 positius i 40 en estudi que s’havien detectat aquest matí.

A més, han identificat 14 casos positius de joves de Barcelona i fins a 8 positius més de Catalunya Central relacionats amb altres viatges de final de curs a Mallorca, i han informat que es tracten de casos poc simptomàtics o asimptomàtics, per la qual cosa l’estudi epidemiològic «necessita temps».

Els alumnes provenen de diversos instituts diferents de la zona de la província de Barcelona i cursen segon de batxillerat. Els centres no tenen cap vinculació amb l’organització dels viatges i Salut no en divulgarà el nom. En aquest sentit, els viatges van ser organitzats pels mateixos alumnes de forma particular creant grups de WhatsApp i contactant amb agències de viatges especialitzades en aquest tipus d’esdeveniments.

Aquest episodi no té relació aparent amb un similar produït a l’illa de Mallorca i que, en aquest moment, no afecta cap persona resident a Catalunya.

El megabrot de Mallorca, per comunitats

D’altra banda, les Comunitats de Madrid i Galícia han notificat en les últimes hores nous casos de Covid-19 associats a brots vinculats a viatges de fi de curs a Mallorca, amb la qual cosa el recompte total de casos entre estudiants ja supera els 470 a sis regions, segons la informació proporcionada pels diferents governs autonòmics. Hi ha 2.000 estudiants en quarantena.

En concret, mentre continuen els cribratges, la Comunitat de Madrid ja ha comptabilitzat 320 casos; Galícia els xifra en uns 50; el País Basc, 49; el País Valencià, 32; Múrcia, 18, i Aragó, 10.

A més, almenys cinc joves guipuscoans que havien participat en els viatges de fi de curs a Mallorca s’han quedat aïllats a l’illa balear al donar positiu en Covid-19, segons han relatat familiars de joves que estan prenent part en un cribratge massiu a Sant Sebastià.

A la Comunitat de Madrid s’han detectat 320 positius entre estudiants de 17 a 19 anys, que afecten 61 Zones Bàsiques de Salut (ZBS) de la Comunitat de Madrid, de forma generalitzada a tota la regió.

Notícies relacionades

A Galícia, el ‘conselleiro’ de Sanitat, Julio García Comesaña, ha xifrat entorn de 50 els casos de Covid-19 associats als viatges de fi de curs a Mallorca, dels quals 30, el «nucli major», es localitza a la ciutat de Pontevedra. La resta estan repartides entre Lugo, Ourense i Vigo.

Aquest dijous la Ponència d’Alertes del Ministeri de Sanitat va acordar que aquelles persones que estiguin o hagin participat en viatges de fi de curs a Mallorca siguin considerats «contactes estrets» després dels contagis detectats en les últimes hores.

Temes:

Coronavirus