Trist final

L’‘Ángeles Alvariño’ troba dos minitancs d’oxigen de Gimeno a 1.500 metres de profunditat

Els investigadors sospiten que es va llançar al mar amb el cinturó de plom i es va provocar una «mort dolça» amb aquestes ampolles d’oxigen pur

Beatriz, mare de l’Anna i l’Olivia, prepara un funeral públic la setmana vinent

5
Es llegeix en minuts

El vaixell oceanogràfic ‘Ángeles Alvariño’ ha localitzat al fons del mar tres objectes que podrien pertànyer a Tomás Gimeno, el pare de l’Anna i l’Olivia, van informar a Efe fonts de la Guàrdia Civil. Es tracta de dos minitancs d’oxigen pur i un propulsor de busseig.

Els investigadors han comprovat que les ampolles pertanyen a Gimeno i sospiten que aquest es va llançar al mar amb el cinturó de ploms i després es va provocar una «mort dolça» amb l’oxigen pur. Estaven a 1.500 metres de profunditat, a cinc milles de la costa de Santa Cruz de Tenerife i a la nova zona de recerca dels cossos de Gimeno i l’Anna.

Dies abans d’aquesta troballa va ser localitzada una bombona de busseig i unes fundes nòrdiques que van resultar determinants per afinar les tasques de recerca.

El propulsor de busseig encara no se sap a qui pertany ja que el de Gimeno era a la seva llanxa.

Beatriz Zimmermann, la mare de les petites Anna i Olivia, té la ferma determinació d’oferir un comiat a les nenes, que tindrà lloc la setmana vinent, sense que de moment s’hagi concretat ni data i hora, tal com va assenyalar ahir el portaveu de la família, Joaquín Amills, en una entrevista a Antena 3. Beatriz vol un funeral públicque es converteixi en un homenatge a l’Olivia (el cos de la qual va aparèixer el 10 de juny passat) i també a la seva germana Anna, «tot i que no estigui el cos present», si bé haurà d’estar condicionat a les limitacions imposades pel nivell 3 que ahir es va decretar per a Tenerife, avança El Día, de Prensa Ibérica.

Amb tot, la família ha concebut un comiat conjunt, que uneixi la societat espanyola, fins i tot a la comunitat internacional, que s’ha solidaritzat amb aquesta família, en un funeral obert i públic al qual es podrà sumar tota la ciutadania (subjecta a les restriccions de la pandèmia) i al qual Joaquín Amills no descarta que pugui assistir algun representant del Govern espanyol.

La família reivindica aquest acte també com un punt de partida. «Que les petites Anna i Olivia siguin un present i un futur perquè tots puguem treballar perquè les coses canviïn. Perquè fets com aquests no tornin a passar», assenyala Joaquín Amills.

Si bé la troballa del cos de l’Olivia va suposar per a la família un cop molt dur, també els ha donat la seguretat que les petites estan juntes, cuidant l’una de l’altra, «com sempre han fet», explica la família.

Abans de l’alba

La Guàrdia Civil treballa en la hipòtesi que Tomás Gimeno va poder treure’s la vida abans del fer-se de dia del 28 d’abril, després d’haver llastat els cossos de les seves dues filles, Anna i Olivia. D’aquí que durant les últimes jornades, el barco oceanogràfic ‘Ángeles Alvariño’ s’hagi centrat a rastrejar una zona més allunyada del punt en el qual es van trobar l’ampolla de busseig, la funda de l’edredó i el cadàver de l’Olivia a l’interior d’una bossa, llastada per l’àncora de l’embarcació d’esbarjo –l’altra bossa en la qual suposadament es trobaria el cadàver de l’Anna es va trobar buida– a 1.000 metres i dins de l’àrea que coincideix amb l’última geolocalització del mòbil de Gimeno.

En els dies següents a aquesta troballa, i després de batre aquella zona sense obtenir resultats positius, el barco s’ha centrat ara en unes coordenades més allunyades de la costa, a una distància d’una mica més de quatre milles nàutiques, i amb rumb sud-oest, coincidint precisament amb la deriva que hauria seguit l’embarcació, empesa pels corrents, fins a la seva localització en un punt pròxim al litoral del Puertito de Güímar.

Els investigadors entenen que després de llançar al mar els cossos de les seves dues filles, el pare no hauria deixat passar massa temps per, fent ús del cinturó de plom del seu equip de submarinisme, acabar també amb la seva vida, de manera que és en aquesta zona on l’‘Ángeles Alvariño ‘es troba en aquests dies centrant el seu rastreig.

D’altra banda, el ‘Liporus 2000’, el submarí-robot, peça substancial que es troba a bord del barco, està ara en perfecte estat i, després d’haver patit alguns inconvenients com a conseqüència de la intensitat dels treballs, desplega la seva operativitat sense problemes.

La Guàrdia Civil està estudiant mitjans alternatius per substituir el barco Ángeles Alvariño, va afirmar ahir el delegat del Govern a les Canàries, Anselmo Pestana, que ha indicat que no s’ha de perdre l’esperança que es puguin trobar més indicis o proves que assenyalin «alguna cosa més».

El delegat del Govern a les Canàries es va referir a la tasca de recerca de Tomás Gimeno i la seva filla Anna, desapareguts des del 27 d’abril passat, i que el barco oceanogràfic va interrompre la nit d’aquest dimarts, a causa de les males condicions del mar a la zona de rastreig.

Respecte a això, Anselmo Pestana va indicar que és imminent la partida del barco de l’Institut Espanyol d’Oceanografia des del port de Santa Cruz de Tenerife una vegada amaini el vent. L’‘Ángeles Alvariño’ està «pentinant al màxim» la zona del recorregut estimat entre on es perd el senyal del telèfon mòbil de Tomás Gimeno, a les 02.27 hores del 28 d’abril, i on es va trobar la seva embarcació a la deriva, i tenint en compte que hi pot haver desviacions produïdes pels corrents, ha precisat Pestana.

«Espero que tinguem notícies aviat d’aquesta investigació i dels resultats de la tasca d’aquesta embarcació i de la seva tripulació, que estan fent un treball excepcional», va afegir el delegat, per a continuació indicar que el barco serà a les Canàries «fins que el Ministeri decideixi, perquè ja es troba en una tercera pròrroga molt ampliada».

Notícies relacionades

El compromís de l’‘Ángeles Alvariño’ amb les Canàries i amb aquest cas tan dolorós en particular ha sigut extraordinari i per això, ha continuat, tant de bo es trobin més indicis que ajudin a resoldre els últims serrells d’una investigació judicial en la qual, ha admès Pestana, «més o menys tots sabem el que ha passat».

En aquest assumpte no es pot parlar de probabilitats de trobar alguna cosa perquè, va recordar, ja era difícil trobar indicis i lamentablement es va trobar la petita Olivia, fet que va evidenciar la pitjor de les hipòtesis i va suposar un «xoc», per la qual cosa també seria extraordinari si l’‘Ángeles Alvariño’ troba «alguna cosa». «Esperarem que finalitzin aquests treballs i veurem si hi ha alguna cosa que aporta llum a la investigació», va assenyalar Pestana.