Evolució positiva, però lenta

Simón alerta del «relaxament excessiu» entre els joves

El director del CCAES atribueix a les festes de fi de curs que el descens en els contagis no sigui «més ràpid»

Simón alerta del «relaxament excessiu» entre els joves
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els contagis de coronavirus continuen baixant a Espanya. L’impacte de la Covid-19 és cada vegada menor, però aquesta evolució positiva està sent «lenta», va assenyalar aquest dilluns el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón. La incidència se situa ara en 104 casos per cada 100.000 habitants diagnosticats en els últims 14 dies, cinc punts menys que fa una setmana. Alemanya, en canvi, estava en nivells molt més alts fa poc temps i ara la seva incidència es troba per sota de 50. Itàlia també.

Davant aquesta situació, Simón va llançar una alerta sobre el comportament dels sectors més joves de la societat, una cosa que sol fer en les seves compareixences, però aquesta vegada amb més èmfasi. Si el descens dels contagis no és més ràpid, va assenyalar, és per la «relaxació comprensible, però excessiva» entre els grups més joves, que en la seva immensa majoria encara no estan vacunats. «Mentre que els grups de persones no vacunades han mantingut una tendència estable, s’està observant un increment en els grups més joves lligat als finals dels cursos acadèmics i les celebracions posteriors», va dir el director del CCAES. I el fet que ara siguin els de menys edat que s’estan contagiant «té un impacte Perquè el coronavirus també pot matar els joves, tot i que la seva gravetat sigui generalment molt menys greu en aquest col·lectiu que en els grans. «No és el mateix que mori una persona de 95 anys que una de 20», va argumentar. 

«Hem d’aguantar encara una miqueta més», va insistir Simón, que va considerar que «no s’ha de tenir una preocupació excessiva» respecte a la variant delta (coneguda popularment com a variant índia), però sí «una vigilància», perquè de moment «no està ocupant un espai important» a Espanya. En aquest sentit, el final de la mascareta a l’exterior, sempre que es guardi la distància interpersonal, arribarà «aviat», però encara no hi ha una «data concreta». 

Rècord de vacunació

Notícies relacionades

Mentrestant, el ritme de vacunació continua accelerant-se. La setmana passada es van inocular més de 3,2 milions de dosis, la xifra més alta des que van començar a arribar els fàrmacs al desembre. Així, el 45% de la població ja ha rebut almenys una punxada, mentre que el 27% compta amb la pauta completa. 

Alhora, dins del procés d’obertura que viu el país, les comunitats autònomes ja han expedit més de 800.000 ‘certificats Covid’, el document que permet la llibertat de moviments pel territori europeu, al testificar que el seu portador està vacunat, ha superat la malaltia o ha presentat una prova diagnòstica negativa.