La nova directora catalana de Dependència, obligada a vendre les seves accions en 10 de geriàtrics

  • Montserrat Vilella, nova directora general d’Autonomia Personal i Discapacitat, és accionista de l’Institut Pere Mata i l’Agrupació de Serveis Sanitaris i Assistencials, dos ens que gestionen residències per a la tercera edat i discapacitats

  • Fonts de la Conselleria de Drets Socials afirmen que Vilella es vendrà les seves accions a finals d’aquesta setmana i que ha refusat participar en meses de contractació

barcelona/montserrat_vilella.jpg

barcelona/montserrat_vilella.jpg

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Montserrat Vilella (JxC) és la nova directora general d’Autonomia Personal i Discapacitat de la Generalitat. Va ser nomenada el 8 de juny passat per la nova consellera de Drets Socials, Violant Cervera i és responsable de gestionar el sistema de la dependència a Catalunya: des de geriàtrics i centres de dia per a persones de la tercera edat fins a les residències de persones amb patologies de salut mental i discapacitat. Vilella té 234 accions nominals de l’Institut Pere Mata i 3.414 més de l’Agrupació de Serveis Sanitaris i Assistencials SA de les quals té previst desfer-se’n a finals d’aquesta setmana. Totes dues són empreses que gestionen una desena de geriàtrics i centres de dia amb places públiques i més de 300 places en set residències per a persones amb discapacitat, entre altres serveis.

Nascuda a Reus el 1966, Montserrat Vilella i Cuadrada és psicòloga clínica que ha treballat en Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència a la comarca del Baix Penedès i ha dirigit una residència de persones amb discapacitat intel·lectual de la Generalitat gestionada pel Grup Pere Mata. Va ser militant de la ja extinta Convergència Democràtica de Catalunya i va exercir com a regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus en tres legislatures des del 2011. També va ser diputada en el Parlament el 2015 amb la llista JuntsxSí.

De l’experiència professional de Vilella, segons consta en el seu currículum, destaca el pas per l’Institut Pere Mata. I de fet és una de les empreses de les quals té 234 accions nominals: 159 daten del 1994 i 75 del 2014. Però Vilella té més de 3.000 accions en una altra empresa, Agrupació de Serveis Sanitaris i Assistencials SA, també des del 1994. D’aquest ens depenen algunes empreses de l’Institut Pere Mata, com són Pere Mata Social SA, VillaBlanca Serveis Assistencials SA, Villablanca Social SA però també un geriàtric a Avinyó (Bages).

El grup Pere Mata és un gran ens corporatiu format per diverses entitats i fundacions que, al seu torn, gestionen serveis públics consorciats amb la conselleries de Salut i de Drets Socials. Segons expliquen en la seva pàgina web, el grup gestiona vuit residències i centres de dia públics per a la tercera edat, dos geriàtrics les places dels quals també estan finançades per Drets Socials, 366 places en residències públiques per a persones amb discapacitat intel·lectual, dues llars residencials per a persones amb discapacitat intel·lectual i diversos centres ocupacionals i terapèutics per a persones amb discapacitat. A més també dirigeixen centres especialitzats d’atenció a la salut mental de la xarxa pública, hospitals psiquiàtrics i sociosanitaris, serveis d’atenció a les demències o el Servei d’Atenció Domiciliària de tres municipis.

Notícies relacionades

Fonts de la Generalitat neguen que Vilella incompleixi el règim d’incompatibilitats del Govern posseint aquestes accions. En el seu article quatre, la llei diu que els alts càrrecs del Govern poden tenir accions d’empreses que tinguin concerts o contractes públics sempre que aquestes accions no superin el 10% del total de l’empresa. Aquestes mateixes fonts afirmen que el percentatge d’accions que corresponen a Vilella és inferior del 10% en els dos casos, però no concreten el percentatge. També expliquen que la ja directora general té previst firmar la venda de les seves accions a finals d’aquesta setmana, i està disposada a aportar proves documentals d’això. A més asseveren que la directora ha renunciat a participar en meses de contractació de la Generalitat del seu departament, tot i que no sol ser habitual que els directors generals hi participin.

Vilella, com a directora d’autonomia personal, té l’encàrrec de revisar el model de la dependència a Catalunya. És la comunitat amb més llista d’espera i s’enfronta a un repte demogràfic sense precedents. Després de la crisi de la pandèmia, les associacions de familiars i sindicats van interpel·lar a la Generalitat i a l’antiga directora general, Aina Plaza, perquè acabessin amb les empreses subcontractades de geriàtrics i centres de dia, exigint serveis de la dependència 100% públics. Res d’això ha passat. De les més de mil residències per a la tercera edat que hi ha a Catalunya, només 16 no estan subcontractades.