Crisi diplomàtica i migratòria

El Marroc dona per suspesa l’operació Pas de l’Estret

  • Fonts del Govern confirmen que la mesura es pren sense avisar Espanya

  • Els residents a Espanya no tenen cap altra opció que sortir per Portbou fins a prop de Perpinyà per agafar un barco

  • El 2019 van travessar la península més de 3,3 milions de magribins

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Amb una nota feta pública aquest diumenge a la nit, el Ministeri d’Afers Estrangers marroquí ha donat de moment per suspesa l’operació Pas de l’Estret per a aquest estiu. La nota no cita expressament Espanya, però anuncia que el país s’obrirà a la recepció d’emigrants marroquins que vulguin tornar de vacances amb barco a partir dels mateixos punts de trànsit marítim que l’any passat, d'acord amb les mateixes condicions sanitàries.

O sigui, podran recalar al Marroc en ferris procedents del port italià de Gènova o del francès de Sète, però no del port d’Algesires, que en queda exclòs, com també els de Màlaga, Motril, Ceuta i Melilla, habitualment implicats en aquest moviment, i que no rebran aquest any el trànsit de 3,3 milions de magribins. Són els que cada any integraven l’operació Pas de l’Estret, que el Govern marroquí anomena ‘operació Marhaba’.

Cada any, la vigilància i recolzament al trànsit des de la frontera francesa fins als ports andalusos d’un contingent tan gran de viatgers suposava per a l’Estat la mobilització de 21.000 funcionaris, principalment del Ministeri de l’Interior.

Unilateral

El govern marroquí no ha comunicat a Madrid prèviament la mesura, que pren de manera unilateral, confirmen fonts de l’executiu espanyol. Aquesta exclusió evita també al Marroc l’escena de ferris de línia atracant a Ceuta i Melilla com a part de travessies internes espanyoles.

Les mateixes fonts neguen que hagi produït sorpresa al Govern. Ja abans de la crisi diplomàtica, les autoritats sanitàries marroquines expressaven les seves reticències a una entrada massiva d’estiuejants, i el Marroc no donava senyals d’activar-se per a preparatius.

Amb aquesta decisió, els primers perjudicats són els mateixos emigrants marroquins. El primer efecte de l’exclusió de ports espanyols és que els centenars de milers de marroquins residents a Espanya que vulguin visitar el seu país de vacances aquest estiu de moment no tenen cap altra opció que sortir per Portbou fins als voltants de Perpinyà per agafar un barco.

Els passatges al Marroc des de Sète o Gènova són un 40% més cars que des d’Espanya. La mesura colpeja a més els immigrants amb menys recursos provinents de tot Europa, per als quals resulta prohibitiu viatjar amb avió a Casablanca o Rabat i, carregats de mobles i altres elements que solen portar al seu país, no tenen cap altra opció que el barco.

La mesura deixa també el Marroc sense una important entrada estival de divises portades pels seus propis retornats. L’exclusió marroquina no afecta a prop d’uns altres 300.000 magribins, els algerians, que sí que travessaran la península per agafar el ferri a Alacant, Màlaga o o Almeria.

El Marroc comunica aquesta decisió a una hora molt desacostumada per a l’emissió de les seves notes per canals oficials, i en ple impàs de la crisi que l’enfronta amb Espanya.

Aquest és el segon estiu en què aquest trànsit multitudinari d’immigrants no es desenvoluparà a Espanya. El 2020, els governs dels dos països van decidir la suspensió de l’operació, ja que el Marroc no es trobava en condicions sanitàries de reobrir unes fronteres que havia tancat al març, amb l’inici dels confinaments per la pandèmia.

La suspensió de l’operació suposa per a les gasolineres i comerços i bars de la ruta, des de Portbou i Irun fins a Andalusia, deixar de guanyar un mínim de 1.150 milions d’euros.

Espai aeri reobert

Espai aeri reobertEl Marroc ha anunciat també aquesta nit la reobertura parcial del seu espai aeri, tancat per la pandèmia, per al dimarts 15 de juny i de cara a la temporada estival. En aquest cas no es fa menció de cap punt d’origen, només als vols «de o cap al Regne del Marroc».

Rabat emprèn la reobertura dels aeroports a vols comercials amb importants restriccions sanitàries. Els seus ministeris de Sanitat i Exteriors –aquesta última cartera comprèn també els afers de marroquins emigrats– han anunciat que es crearan dues llistes de països, la llista A i la llista B, segons han aconsellat els seus experts en salut.

Les llistes poden variar segons evolucions la pandèmia. En la primera, que inclou Espanya, estan tots els països amb indicadors de bon control dels contagis. La segona té 74 països, entre els quals, Iran, Iraq, Vietnam, Cuba, Algèria, Argentina o Veneçuela, i tots els «sense estadístiques precises» d’extensió local del coronavirus.

Notícies relacionades

En els vols provinents de països de la llista A, els passatgers podran accedir al Marroc si tenen un certificat de vacunació o una PCR negativa de menys de 48 hores abans de l’ingrés al país.

Als nacionals o marroquins residents en països de la llista B se’ls exigirà permís especial de Rabat, la PCR de menys de 48 hores d’antiguitat i una quarantena de deu dies a l’arribar.